Spoorwegmuseum herstelt restauratierijtuig in oude glorie

Foto: Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum kan dankzij donaties van Stichting Goede Doelen Nh1816 en de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum een grote wens vervullen: het opknappen van het restauratierijtuig Plan D uit 1951. Vandaag overhandigden Hein Aanstoot, voorzitter van Stichting Goede Doelen Nh1816 en de voorzitter van de Vriendenvereniging Richard Weurding een cheque aan museumdirecteur Nicole Kuppens. De restauratiewagen gaat medio juni 2020 centraal staan in een grote tentoonstelling over eten en drinken in de trein.

Nicole Kuppens, directeur van Het Spoorwegmuseum, is blij met de bijdrage: “Het is een geweldig cadeau. Het opknappen van het restauratierijtuig was een lang gekoesterde wens van het museum. Met de steun van Nh1816 en de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum kunnen we deze wens werkelijkheid laten worden. Allereerst kan met deze restauratie het rijtuig worden behouden als Nederlands cultureel en historisch erfgoed. Daarnaast kunnen we het rijtuig in volle glorie presenteren tijdens de tentoonstelling over eten en drinken rond het spoor die we medio 2020 openen.”
Het restauratierijtuig Plan D behoorde tot een serie van tien door de Nederlandse industrie gebouwde rijtuigen. Het was de eerste keer dat NS de bagage- en restauratieafdeling in een rijtuig onderbracht. Het Spoorwegmuseum wil het rijtuig in volledig originele staat herstellen. Naast een casco- en draaistelrevisie wordt het gehele interieur teruggebracht in originele staat. Daarbij worden ook de originele meubels die nu ontbreken opnieuw vervaardigd.

Reacties