Resten vuursteen, een houten beeldje en twee aardwerken potjes op de Uithof

Foto: Mario Gibbels

Twee potjes, wat scherven en een houten beeldje. Dat waren de vondsten die gistermiddag in de bouwkeet van het nieuwe Prinses Máxima Centrum werden getoond.

Op deze locatie zijn, tijdens opgravingen in 2015, sporen gevonden van mensen die daar rond 11.000 jaar voor het begin van onze jaartelling hebben gewoond. Tussen de twee ijstijden in. De vondsten werden gistermiddag gepresenteerd door Kees Geldof, wethouder Erfgoed en Monumenten, en Diana Monissen, voorzitter van de raad van bestuur van het Prinses Máxima Centrum.
De oudste sporen, wat resten vuursteen en verkleuringen in de grond die markeren waar vroeger de hutjes stonden of de vuurplaats lag, zijn 13.000 jaar oud. De oude steentijd. Hiervoor waren er in Utrecht nooit sporen gevonden die ouder waren dan 3.000 jaar voor het begin van de jaartelling.
Tijdens het archeologisch onderzoek op de Uithof bleek dat er op dit perceel gedurende zeer lange tijd mensen actief zijn geweest. Er werden ook sporen aangetroffen uit de midden-steentijd en de late steentijd. En ook tussen 1500 en 1300 voor Christus, de midden-bronstijd, en tussen 700 tot 200 voor Christus, de vroege ijzertijd, woonden er mensen op dit perceel.
Diana Monissen liet weten dat de resten een speciale plek krijgen in het Prinses Máxima Centrum zodat ook de kinderen uit het ziekenhuis ze kunnen zien.

Cookieinstellingen