Utrecht 50 jaar terug: Veritas koopt Oudaen

Foto: Utrechts Nieuwsblad

Vijftig jaar geleden kocht de Utrechtse ‘studentengezelligheidsvereniging’ Veritas de middeleeuwse burcht Oudaen aan de Oude Gracht. Het kostte Veritas zo’n 1.200.000 gulden, zo deelde praeses J.C. van de Pol op donderdagmiddag mee tijdens een persconferentie. Aldus het Utrechts nieuwsblad op vrijdag 21 april 1967.

Het bestuur van de grootste studentenvereniging van Nederland, met bijna 1600 leden, hoopte op 15 mei het voorlopig koopcontract te ondertekenen. Streefdatum voor het begin van de verbouwing was 1 september en voor de opening 1 januari 1968.

Het gebouw van Veritas aan de Kromme Nieuwe Gracht, waarin de grootste van de drie sociƫteiten, Eigen Huis, al sinds de dertiger jaren was gevestigd, zou worden verkocht. Het bestuur hoopte er vijf ton voor te krijgen. Het gebouw was al jaren veel te klein om alle Veritas-activiteiten te kunnen herbergen. Eigen Huis zou zich samen met de twee andere sociƫteiten, Polypous en Kadmos, vestigen in Oudaen.

Het historische pand Oudaen zal de studenten, aldus het Utrechts Nieuwsblad, met hun hang naar traditie wel aanspreken. De burcht is in 1307 gebouwd. De kogelgaten dateren van 1577, toen tijdens de tachtigjarige oorlog de versterking door de Spanjaarden werd gebruikt om het nu verdwenen kasteel Vredenburg te beschieten.

In 1579 vonden in Oudaen de onderhandelingen plaats voor de Unie van Utrecht en vanaf 1759 fungeerde Oudaen als bejaardentehuis. Het pand stond in 1967 al vier jaar leeg. De voormalige ridderzaal zal als dinerzaal worden gebruikt. Voor de werfkelder wil Veritas een terras opzetten, dat mogelijk ook voor het publiek toegankelijk zal zijn.

Reacties