Utrecht 50 jaar terug: een nieuw winkelcentrum in Overvecht

Foto: Utrechts Nieuwsblad

Over drie jaar, in 1970, zal Overvecht een modern winkelcentrum hebben waar 75.000 consumenten bediend kunnen worden. Grote warenhuizen zoals C&A, V&D en de Hema hebben al toegezegd dat ze zich er zullen vestigen, aangevuld met zo’n 100 middenstandsbedrijven. zo meldt het Utrechts Nieuwsblad op woensdag 18 januari 1967.

Met de bouw van het nieuwe winkelcentrum zal nog in datzelfde jaar begonnen worden. De grootte van het winkelcentrum bedraagt 18.000 vierkante meter bebouwde grondoppervlakte.

De bouw van het winkelcentrum is uniek voor Nederland, zo meldt het Utrechts Nieuwsblad. De gemeente heeft namelijk een stichting in het leven geroepen waarvan het bestuur wordt gevormd door de de verschillende ‘stromingen’ uit het bedrijfsleven. In de stichting nemen het grootbedrijf en het midden- en kleinbedrijf op ‘paritaire basis’ deel. Het bestuur zal beslissen welke middenstandsbedrijven die zich hebben aangemeld, een zaak in het winkelcentrum zullen kunnen krijgen. Doorgaans is het de overheid die bij het stichten van nieuwe winkelcentra bepaalt welke winkels er zullen worden gevestigd.

Het winkelcentrum moet in alle opzichten worden gezien als ‘ondergeschikt’ aan de ‘city’, zo meldt het Utrechts Nieuwsblad. Het kan echter een goede functie vervullen om de consument van dienst te zijn en ter ontlasting van de steeds drukker wordende stad.

Behalve de drie grote winkelfiliaalbedrijven zijn er nog drie modemagazijnen geprojecteerd en vier supermarkten. De speciaalzaken op allerlei gebied zullen in een kleine honderd winkeleenheden worden ondergebracht.

Het winkelcentrum wordt in de omtrek aangevuld met diverse voorzieningen zoals een ziekenhuis, een wijkgebouw, sporthal, openbare leeszaal, postkantoor, politiebureau, kantoren en woonflats. Ook komt er een melkuitgiftestation voor melkhandelaren.

In de wijk en omgeving is een koopkracht aanwezig van 100 miljoen gulden. Het bedrijfsleven zal er daarom voor zorgen dat het assortiment in de winkels behoorlijk zal zijn verzorgd. Er is in januari 1967 nog één maand gelegenheid om zich voor vestiging in het nieuwe winkelcentrum te melden bij het secretariaat van de stichting aan Maliesingel 25.

Cookieinstellingen