Hogelschool Utrecht biedt als eerste in Nederland richting Applied Artificial Intelligence

Foto: HU

De vraag naar praktische experts op dit gebied is groot en de verwachting is dat deze de komende jaren explosief zal toenemen. HBO-ICT van Hogeschool Utrecht start om die reden als eerste hogeschool in Nederland de richting Applied Artificial Intelligence.

Artificial Intelligence (AI) is nu zover doorgedrongen in het dagelijks leven dat het tijd wordt voor het hbo hier kennis voor te faciliteren. Dat is de stelling van de kennisgroep AI van Hogeschool Utrecht. “Het wordt tijd om studenten in dit onderwerp te gaan opleidden. Met trots starten wij daarom als eerste hbo-instelling in Nederland een studierichting in Artificial Intelligence”, aldus docent dr. Huib Aldewereld, voorzitter van de kennisgroep.

Data worden de nieuwe olie genoemd en met slimme algoritmen zullen steeds meer bedrijfsprocessen geautomatiseerd worden. Het bedrijfsleven vraagt zich af hoe zij artificial intelligence (AI) kunnen gebruiken in bedrijfsprocessen. Hoe kan bijvoorbeeld slimme data-analyse bijdragen aan het verhogen van de winst? De afgelopen maanden is de inhoud van de richting vastgesteld. De kern is om studenten op te leiden in geavanceerde data-algoritmen en slimme technieken, zoals neurale netwerken. Opleidingsmanager dr. Daniël Telgen vult aan: “De technieken bestaan al lang maar werden tot nu toe alleen door onderzoekscentra van universiteiten en grote bedrijven ingezet. Door de snelle ontwikkeling van die technieken en de opkomst van Big Data en the Internet of Things kunnen ook kleinere bedrijven het nu gaan toepassen. Denk aan de chatbots die de klantenservice aan het vervangen zijn of de zelfrijdende auto’s die het transport ingrijpend veranderen. De mogelijkheden zijn eindeloos. De behoefte groeit om uit te zoeken hoe de technieken zijn toe te passen in de praktijk. En dat is nou precies de kracht van HBO-ICT.” Studenten leren binnen de nieuwe studierichting niet alleen de ‘harde’ techniek maar ook ‘soft skills’ zoals kritisch denken, creatieve vaardigheden en samenwerken in teams.

Cookieinstellingen