Groeiend aantal bezoekers voor Sonnenborgh

Foto: Sonnenborgh

Steeds meer museumbezoekers komen naar Sonnenborgh – museum & sterrenwacht. In het afgelopen 2017 telde Sonnenborgh 22.008 bezoekers, het hoogste aantal in de laatste vijf jaar. De groei werd voor een groot deel veroorzaakt door een stijging in het aantal schoolbezoeken. Niet meegerekend in de bezoekcijfers is het ‘planetarium op locatie’ waarmee Sonnenborgh op scholen lessen over het heelal geeft. Dat trok ruim 6.000 leerlingen.

Directeur Bas Nugteren: “Het is een prachtig resultaat. Het was sowieso een mooi jaar met de opening van de tentoonstelling Meten = weten!, het eerste deel van de museale herinrichting waar we mee bezig zijn. En we mochten in september ook al de 300.000 bezoeker ontvangen sinds de opening van Sonnenborgh in 2003. Dat het een goed jaar was is het resultaat van de inzet van velen, en niet in de laatste plaats van de vele vrijwilligers die het mogelijk maken dat we zo’n leuk programma hebben voor jong en oud.”

Sonnenborgh verzorgt schoolprogramma’s, tentoonstellingen, Sterrenkijkavonden, lezingen, cursussen sterrenkunde en biedt ruimte aan culturele activiteiten zoals Culturele Zondagen. Een bijzonder moment in 2017 was de viering van de 200ste geboortedag van Buys Ballot die in 1853 de sterrenwacht oprichtte en in 1854 op Sonnenborgh het KNMI startte. Zijn geboortedag werd gevierd samen met de uitgenodigde bewoners van de Buys Ballotstraten in Utrecht, Soest en Bilthoven. 
Ook 2018 belooft een mooi jaar te worden voor Sonnenborgh. In het najaar zal Sonnenborgh de museale herinrichting voltooien. Nugteren: “De herinrichting heet ‘Ver weg komt dichterbij’ en dat is ook wat we willen. Het heelal en het weer, en de wetenschap hierbij, dichterbij brengen. Je moet het haast kunnen aanraken..”.

Cookieinstellingen