Bouwbedrijf J.P. van Eesteren heeft kantoorgebouw Moreelsepark 1 in Utrecht opgeleverd aan ASR Dutch Mobility Office Fund. Het uit 1871 gebouwde voormalige Administratiegebouw van de Staatsspoorwegen is deels een Rijksmonument en nu getransformeerd tot een hoogwaardige werkomgeving met ruimte voor flexibel werken, vergaderen en events. Klaar voor de moderne tijd, Paris Proof én… met behoud van de vele historische elementen.
In het souterrain is nu een vergadercentrum gecreëerd, dat stijlvol ingerichte vergaderzalen in verschillende formaten biedt. Daarnaast is er een gezellige lounge waar mensen kunnen samenkomen, rustig kunnen werken, genieten van een kop koffie of broodje en evenementen organiseren. Op de begane grond zijn zo’n twintig volledig uitgeruste kantoorruimtes voor kleine teams van vier tot tien personen gemaakt. Met huurtermijnen vanaf één jaar biedt het gebouw flexibiliteit die past bij de veranderende behoeften van moderne ondernemers.
Eerbetoon aan de rijke historie
Albert van Eijnsbergen, directeur Verbouw, Onderhoud en Renovatie bij J.P. van Eesteren vertelt: "De transformatie van Moreelsepark 1 is voor ons veel meer dan een verduurzamingsopgave. Het is een eerbetoon aan de rijke historie van dit gebouw. Samen met ASR Dutch Mobility Office Fund en onze bouwpartners brengen we verleden en toekomst samen in een werkomgeving die zowel Paris Proof als karaktervol is. Dit project laat zien dat duurzaamheid en respect voor erfgoed hand in hand kunnen gaan.”
Verduurzamingsslag
“Door een vertrekkende huurder kwam zestig procent van het gebouw vrij. Omdat wij al onze gebouwen voor 2045 Paris-Proof willen hebben, maken we nu vast deze verduurzamingsslag”, licht Janwillem Eijgelaar, Asset Manager Duurzaamheid en Techniek van ASR Dutch Mobility Office Fund toe. “Ons fonds investeert bewust in kantoren nabij grote intercitystations omdat ze goed per trein bereikbaar zijn en daarmee een grote bijdrage leveren in het terugdringen van de CO2-uitstoot. En ook omdat ze altijd in een aantrekkelijke en dynamische omgeving liggen. De twee overige verdiepingen zijn nog verhuurd en zullen we over een aantal jaren verduurzamen.”
Luchtdichte schil
Het pand is Paris-Proof gemaakt door onder andere de gevel aan de binnenzijde te isoleren met een luchtdichte schil van 30 centimeter en nieuwe gevelkozijnen met triple glas aan te brengen. Bij een vorige renovatie waren kozijnen van aluminium met een betimmering van mdf toegepast. De oorspronkelijke situatie met profiellatten en vensterbanken van grenen is hersteld en gemaakt door de eigen timmerwerkplaats van J.P. van Eesteren. Straks zie je weer een houtnerf door de verf heen. Net als vroeger. Als hierbinnen een bestaand kozijn passend wordt gemaakt, ruik je de boom.