Huurprijzen studentenkamers in Utrecht en Amsterdam opvallend hoog

Foto: pixabay

De huurprijzen in studentensteden stijgen. Dat blijkt uit de Kamernet Verhuurrapportage over het eerste kwartaal van 2024. De prijzen van kamers en appartementen op het platform stegen op jaarbasis respectievelijk met 5,1% en 1,9%. Van de 20 onderzochte steden in de kamersector liggen de huurprijzen in steden als Amsterdam (€951), Utrecht (€800), Den Haag (€745) en Haarlem (€741) opvallend hoog

Het aantal studenten dat in de rij staat voor een kamer of appartement is ook toegenomen. Elke beschikbare kamer trok gemiddeld 20 huurders, wat een toename van 10,3% is. Voor appartementen nam het aantal gegadigden toe van 14 naar 17, een groei van 17,5%.
Djordy Seelmann, CEO van Kamernet, legt uit: “De kloof tussen vraag en aanbod in Nederland wordt steeds groter, wat leidt tot stijgende huurprijzen. In plaats van te focussen op maatregelen zoals het wetsvoorstel voor de Wet betaalbare huur, is het belangrijk om beleid te ontwikkelen dat de beschikbaarheid van woningen vergroot. Het herbestemmen van bestaande ruimtes, zoals kantoorpanden of leegstaande gebouwen, naar woonruimtes is een zinvolle strategie die het aanbod vergroot en op lange termijn de betaalbaarheid kan verbeteren.”
Van de 20 onderzochte steden in de kamersector liggen de huurprijzen in steden als Amsterdam (€951), Utrecht (€800), Den Haag (€745) en Haarlem (€741) opvallend hoog. Haarlem staat bovenaan de lijst wat betreft de prijs per vierkante meter met €51, wat aangeeft dat huurders minder ruimte voor hun geld krijgen dan in andere steden. Daarna volgt buurstad Amsterdam met een prijs per vierkante meter van €48. Aan de andere kant bieden steden als Wageningen (€376), Enschede (€381), en Leeuwarden (€304) betaalbaardere opties voor kamers.

Cookieinstellingen