Waar moet u op letten bij het vinden van een betrouwbare dakdekker in Utrecht

Foto: jan-van-der-wolf

Bent u op zoek naar een dakdekker in Utrecht en wilt u er zeker van zijn dat u het juiste bedrijf kiest, een bedrijf dat goed bij uw wensen en de opdracht past en daarnaast een eerlijke prijs rekent? Dan is het verstandig eerst goed rond te kijken voordat u een keuze maakt.

We hebben verschillende punten voor u op een rijtje gezet die u helpen bij het vinden van een betrouwbare dakdekker Utrecht.

Is het een erkend dakdekkersbedrijf

Een erkend dakdekkersbedrijf moet aan een aantal eisen voldoen.
-Het bedrijf moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Dit kunt u eenvoudig zelf nakijken op de website van de KvK. U zoekt dan op de naam van het bedrijf.
-Het bedrijf moet in het bezit zijn van een VCA-certificaat. Met deze certificering laat het bedrijf zien dat de medewerkers in staat zijn veilig te werken en dat ze rekening houden met het milieu en met de gezondheid van zichzelf en anderen.
-Het bedrijf moet in het bezit zijn van het KOMO-procescertificaat BRL 4701. Dit is de standaard richtlijn voor kwaliteitscontroles en geeft aan dat het bedrijf aan de externe kwaliteitscontroles voldoet.
-De medewerkers moeten werken volgens de richtlijnen van de arbo.
-Het bedrijf moet een accountantsverklaring kunnen overleggen waaruit blijkt dat belastingen zijn betaald.
-Het bedrijf moet verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid.
-Het bedrijf moet in het bezit zijn van het AOV (Algemene Ondernemers Vaardigheden) diploma.
-Het bedrijf moet in het bezit zijn van het vakdiploma Vakbekwaamheid voor het bitumineuze dakbedekkingsbedrijf.

Let op: waar ‘het bedrijf’ staat mag ook ‘De zzp’er’ gelezen worden.

Kijk naar een keurmerk

Als een bedrijf of zzp’er aan de bovenstaande voorwaarden heeft voldaan, wordt het keurmerk voor dakdekkers gegeven: DAKMERK. Dit keurmerk biedt u zekerheid over de kwaliteit van de dakbedekking en de materialen die gebruikt worden, en over de uitvoering van de werkzaamheden. Bovendien krijgt u garantie op het geleverde werk en de materialen.
DAKMERK is het keurmerk voor het platte dak. Als een dakdekker of dakdekkersbedrijf dit keurmerk heeft, vinden periodieke controles plaats, uitgevoerd door onafhankelijke inspecteurs. Daarbij wordt onder meer steekproefsgewijs gekeken of de dakbedekkingsconstructies op de juiste manier zijn aangebracht. Ook kan een project vooraf getoetst worden door een inspecteur. Laat u een opdracht uitvoeren door een bedrijf of zelfstandig dakdekker met het DAKMERK keurmerk, dan wordt tien jaar waterdichtheid gegarandeerd en wordt de schade door het waarborgfonds van het merk betaald als het dakdekkersbedrijf tijdens de klus failliet gaat.

Kijk naar de branchevereniging of vakvereniging

VEBIDAK is de naam van de brancheorganisatie voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven. Alle leden van deze organisatie voldoen aan strenge eisen op het gebied van bedrijfsvoering, continuïteit en ondernemerschap. Via de branchevereniging krijgen aangesloten leden cursussen en trainingen aangeboden zodat ze op de hoogte blijven van de nieuwste technieken, wetten en regelgevingen in het vakgebied. Ook heeft VEBIDAK voor haar leden een mantelcontract ‘Aansprakelijkheid voor Bedrijven’. Dit betekent dat de aangesloten leden goed zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid bij schade, met ruim verzekerde bedragen.
Krijgt u onverhoopt een geschil met een bedrijf dat is aangesloten bij VEBIDAK, dan geeft de Geschillencommissie Dakbedekking een snelle, voordelige en laagdrempelige rechtsgang. De commissie bestaat uit een lid namens de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis, een onafhankelijke voorzitter en een lid-ondernemer, die samen uw zaak bekijken. Uitspraken zijn een bindend advies.
Wilt u vooraf meer informatie over het bedrijf van uw keuze en is het aangesloten bij een branchevereniging? Bel deze dan en laat u goed informeren.

NDA Dakdekkersbedrijven

Aangesloten zijn bij de NDA is geen verplichting voor een dakdekker, maar geeft wel extra garantie voor u als klant. Dakdekkers die zijn aangesloten bij de Nederlandse Dakdekkers Associatie werken samen en delen kennis, zodat het werk van de individuele bedrijven een goede kwaliteit hebben. Aangesloten bedrijven hebben dus actuele kennis van de wetten, regels en nieuwste technieken. Ook kunnen aangesloten leden met elkaar overleggen, bijvoorbeeld als ze tegen een overwacht probleem aanlopen bij een opdracht, zodat samen de beste oplossing gevonden wordt.

Kijk naar eerder werk

Recent werk is een goed visitekaartje van een dakdekker. Op de website van de dakdekker of het dakdekkersbedrijf staan vaak recente projecten. Staat er niets op de website, dan kunt u vragen naar recent werk en dit eventueel op locatie bekijken, zodat u een goed beeld krijgt van de kwaliteit van het werk van de dakdekker of het bedrijf. Vergelijk daarbij niet alleen het type klus dat u wilt laten uitvoeren, maar kijk ook naar andere dakwerken Utrecht om een beeld te krijgen van de kundigheid van het bedrijf op andere gebieden.
U kunt ook reviews zoeken op internet, maar besef: mensen schrijven sneller een review als er iets mis gaat, dan wanneer er iets goed gaat. Bovendien ziet u in een review maar een kant van het verhaal en ontbreekt de kant van het bedrijf.

Vraag een offerte

Vraag altijd een offerte bij verschillende bedrijven of zelfstandige dakdekkers in Utrecht en omgeving. Houd er rekening mee dat de beste dakdekker niet noodzakelijk de hoogste prijs hoeft te vragen. Laat ook uitleggen waar de kosten op gebaseerd zijn, en binnen welke tijd de dakdekker de opdracht denkt aan te kunnen nemen. Dit in verband met mogelijk stijgende of dalende prijzen van materiaal.

Vraag naar de manier van betalen

Een betrouwbare dakdekker zal niet snel een voorschot vragen dat u contant moet betalen. Bij kleine bedrijven of eenmanszaken kan wel een voorschot gevraagd worden, bijvoorbeeld om de materiaalkosten te dekken, maar dit wordt via de bankrekening overgeboekt. Hiervan dient u altijd een factuur te ontvangen. Op deze factuur moeten altijd de gegevens van het bedrijf staan, zoals de naam van het bedrijf en het nummer van de Kamer van Koophandel.

Zoek een dakdekker online of via de telefoongids

Dakdekkers (vooral zelfstandigen) die zich ongevraagd melden aan de deur zijn niet altijd even betrouwbaar. Beter is het online te zoeken naar een bedrijf. Brancheorganisaties hebben vaak lijsten van aangesloten dakdekkers. Dit is ook een goede manier een betrouwbare dakdekker Utrecht te vinden.

Met de tips in dit artikel vindt u snel en eenvoudig een betrouwbare dakdekker die zowel goed bij uw wensen en opdracht past, als bij uw budget.

Cookieinstellingen