NS-personeel gaat opnieuw staken

Foto: Jos van Zetten voor ProRail

Vakbonden FNV, CNV en VVMC hebben nieuwe stakingen onder NS-personeel aangekondigd. Op donderdag 15 september rijden er geen treinen in de regio Midden.

Vrijdag is de eerste stakingsdag van een voorlopige nieuwe reeks stakingen. De regio’s Noordwest en West zijn daarbij als eerste aan de beurt. Op dinsdag 13 september wordt er gestaakt in de regio’s Oost, Zuid en Noord en op donderdag 15 september rijden er geen treinen in de regio Midden.
Vakbond FNV heeft aangekondigd dat er “landelijke stakingen” zullen volgen als er na de drie aangekondigde regionale stakingen nog steeds geen progressie is geboekt bij de onlangs stukgelopen cao-onderhandelingen. De vakbonden willen in de cao afspreken dat de koopkracht van de NS-medewerkers gelijk blijft door de lonen laten mee te stijgen met de inflatie. Daarbovenop verwachten ze een koopkrachtverbetering als waardering voor de inzet en het harde werk. De NS wil vooralsnog niet ingaan op de gevraagde loonsverhoging van de bonden.
Er rijden sinds vandaag al minder treinen van NS vanwege aanhoudend personeelstekort. Partnersite SpoorPro berichtte onlangs dat vanaf volgend jaar het aantal treinen tot wel 20 procent kan afnemen. Dat wil zeggen dat 1 op de 5 treinen binnenkort wellicht niet meer zal rijden in Nederland.

Reacties

Cookieinstellingen