In Utrecht vaakst gekozen voor duurzame energieleverancier in 2019

Foto: pixabay

Voor het vierde jaar op rij is Utrecht de meest groene provincie, wat inhoudt dat de meeste overstappers hier voor een duurzame energieleverancier kozen (29%). Dit blijkt uit de jaarlijkse barometer van vergelijkingssite EasySwitch.nl. Hier is tevens te zien dat in 2019 minder Nederlandse overstappers voor een duurzaam energiecontract hebben gekozen. Sinds 2015 steeg de vraag naar duurzame energiecontracten, maar in 2019 was dit voor het eerst niet het geval.

Uit de data blijkt dat Utrecht wederom de meest groene provincie is. Ondanks deze duurzame voorkeur is dit een daling van 10 procent, aangezien vorig jaar nog 40 procent voor een duurzame energieleverancier koos. Op plaats twee staat de provincie Groningen (28%, -3.6%), gevolgd door Noord-Holland (27%, -9%). Toch is geen van de provincies duurzamer geworden ten opzichte van vorig jaar, aangezien het aandeel duurzame overstappers in iedere provincie is afgenomen. In 2019 zijn Noord-Brabant (22%), Zeeland (22%) en Overijssel (24%) de provincies met de minst duurzame overstappers.
Afgelopen jaar verkoos een kwart van Nederland (26%) een duurzaam boven een niet-duurzaam energiecontract; een daling van acht procent ten opzichte van 2018. Frederik van der Veen, CEO bij EasySwitch.nl, licht toe: “Een verklaring voor de vraagdaling naar duurzame energiecontracten is dat het prijsverschil tussen groene en grijze energie het afgelopen jaar groter was dan het jaar daarvoor. Mensen die bewust voor duurzaam kozen, moesten in 2019 dieper in de buidel tasten dan de jaren ervoor. Kennelijk betekende dit voor veel mensen dat het goedkopere (grijze) contract toch won van het duurdere duurzame contract.”
Ook heeft EasySwitch.nl opgemerkt dat de gastarieven de laatste maanden extreem laag zijn en zelfs het laagste punt van de afgelopen twee jaar hebben bereikt. Daarnaast daalde de energieprijzen rond de jaarwisseling vanwege de vermindering op de energiebelasting die is verhoogd (naar €527 per huishouden) om te compenseren voor de gestegen belastingen het jaar ervoor. “Daarom is het nu een goed moment om je energiecontract te vergelijken en een voordelig contract af te sluiten”, aldus van der Veen.

Reacties