Aantal huishoudens met bijstandsuitkering daalt

Jongere aan het werk
Jongere aan het werk
Foto: CC0 Public Domain

Het aantal Utrechtse huishoudens in de bijstand is in het derde kwartaal van 2017 gedaald van 10.274 naar 10.200 huishoudens. Aan het begin van het jaar waren dit 10.110 huishoudens. In het eerste en tweede kwartaal groeide dit aantal sneller dan dezelfde periode vorig jaar, mede door de instroom van statushouders. Door de aantrekkende arbeidsmarkt, in combinatie met de Utrechtse aanpak in de begeleiding naar werk, is de stijging weer omgezet naar een daling. De prognose voor eind 2017 is dat er dan 10.200 Utrechtse huishoudens met een bijstandsuitkering zijn.

Het aantal huishoudens dat instroomt in een bijstandsuitkering is in het derde kwartaal lager dan in het eerste halfjaar van 2017. De instroom van het aantal statushouders blijft echter stijgen. Het aantal huishoudens dat uitstroomt uit de bijstand is in het derde kwartaal toegenomen. Dit aantal was hoger dan in het eerste halfjaar van 2017, maar ook hoger dan in het derde kwartaal van 2016. Het aantal jongeren dat geen uitkering meer krijgt omdat ze een studie of opleiding starten is aanzienlijk toegenomen. Ook in de andere G4-steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag daalt het bijstandsbestand in het derde kwartaal van 2017.

Meer informatie over ontwikkelingen in de bijstand gedurende het derde kwartaal 2017 staat in de Monitor Participatiewet.

Reacties

Cookieinstellingen