Utrecht 60 jaar terug: een originele schepping aan de Huizingalaan

13 jul , 12:39 Architectuur
img 9455
Op zaterdagmiddag 11 juli is het nieuwe pand van Ingenieursbureau voor architectuur en stedebouw Dingemans officieel in gebruik genomen, bij welke gelegenheid een inaugureel woord werd gesproken door Utrechts wethouder van openbare werken, de heer T. Harteveld. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 13 juli 1964.
Een enkele opmerking nog over deze architectonische schepping, die daar in de omgeving sterk de aandacht trekt en vermoedelijk nog lang trekken zal. Het exterieur - welke een psel fan fantasie en functionaliteit! - wijkt verblijdend af van de sleur van zoveel naargeestige, zgn. 'moderne' bouw-uniformiteit. Een gelukwens voor de bewoner-ontwerper (ir. P.H. Dingemans) is hier op zijn plaats: hij heeft iets origineels neergezet! Een blikvanger , maar een die 'er wezen mag', met trouvailles als o.a. het ajour-effect van anders misschien doodse muurvlakken, terwijl de dusgeheten 'torenkamer' , die om zo te zeggen uit de bouw tevoorschijn 'koekoekt' aan het geheel dat verlevenidgende aparte verleent, waardoor 't pand zich even nadrukkelijk als plezierig van de omringende woon-architecturen onderscheidt.
Ook de keuze der gebezigde materialen moet gelukkig heten: beton (o.a. 'B2-blokken'), baksten, glas en hout, zeer doordacht en weloverwogen aangebracht (hout voornamelijk in het interieur). Met behoud van hun 'individualiteit' vormen deze materialen in hun samenspel nochtans een duidelijk harmonisch geheel.
Voorts is binnenshuis gewoekerd met de ruimte, en wel zó praktisch en tegelijk esthetisch, dat het mogelijk is gebleken, hier zowel het architectenbureau als hert woonhuis in onder te brengen.
Dit laatste kan bogen op een prachtig wijd uitzicht zowel in noordelijke richting als oostwaarts. Voor een expositieruimte lijkt de lichtval hier wel bijzonder gunstig.
Beneden vindt men een ontvangstkamer, een spreekkamer en verder , tot het bureau behorend, een afdeling met materiaalmonsters, een bibliotheek, een afdeling boekhouding, een tekenkamer en, nog meer omlaag, de kantine.