Watertoren Amsterdamsestraatweg wordt gerestaureerd

Foto: Zecc

De Rijksmonumentale watertoren gelegen aan de Amsterdamsestraatweg is gebouwd voor de nieuwe woonwijk Ondiep in Utrecht. Na 70 jaar is de toren buiten gebruik gesteld, waarna de watertoren in 1988 gekraakt werd. Nu wordt de toren gerestaureerd. Op de begane grond komt een horecavoorziening en daarboven drie appartementen.

In het voormalige waterreservoir wordt een woonhuis gerealiseerd over 5 verdiepingen met een grote gevelopening gericht op de dom. In de kap worden rondom ramen gemaakt om te genieten van het uitzicht.
Op de begane grond wordt een horecavoorziening gemaakt met een uitbreiding aan de watertoren. Aan de achterzijde, de Hyacintstraat, worden drie woningen toegevoegd en een gebouwde parkeervoorziening.
In het onderste gedeelte van de watertoren, van de eerste verdieping tot en met de derde verdieping, worden drie identieke studio appartementen gerealiseerd op de bestaande verdiepingsvloeren.
In de voorgevel van de toren is een grote nieuwe gevelopening gemaakt met een vouwpui die geheel open kan. Zo is een gedeelte van de woning te gebruiken als ‘buitenruimte’. 
Eenmaal in de kap op de negende verdieping is de ruimte overweldigend. Onder de hoge ruimte van staal en hout worden rondom panoramaramen gemaakt voor een 360 graden view. De nieuwe woonkamervloer is op een hoogte aangebracht zodat je zittend bij de haard de horizon kan zien en uitzicht hebt over de stad.

Cookieinstellingen