Naoorlogse monumenten: de beheerderswoning van wooncomplex Anthonieplein

Foto: gemeente Utrecht

Begin vorig jaar heeft de gemeente Utrecht een selectie van gebouwen en complexen van naoorlogse bouwkunst aangewezen als gemeentemonument. Een van de monumenten is de beheerderswoning met badhuis van wooncomplex Anthonieplein uit 1948.

In 1924 wordt de stichting Volkswoningen in Utrecht opgericht die woningen bouwt en beheert voor ‘onmaatschappelijke gezinnen’. Deze ‘woonscholen’ zijn bedoeld om mensen op te voeden tot goed wonen, vaak onder streng toezicht.

Naast de reeds bestaande vooroorlogse complexen in Ondiep en Pijlsweerd, onder andere op het Houtplein, bouwt de Stichting in 1948 aan de Oude Loevenhoutsensedijk het complex Anthonieplein.

De bewoners staan onder toezicht van een beheerdersechtpaar en hun beheerderswoning is tegelijk de toegang tot het afgesloten complex en functioneert als badhuis. De twee functies zijn aan het pand nog af te lezen. In de jaren zeventig zijn alle woonschoolcomplexen in Utrecht gesloopt en de buurten vervangen door nieuwbouw. Dit is het enige gebouw dat nog resteert van alle Utrechtse woonschoolcomplexen.

Reacties

article
65007
Begin vorig jaar heeft de gemeente Utrecht een selectie van gebouwen en complexen van naoorlogse
https://utrecht.nieuws.nl/architectuur/65007/naoorlogse-monumenten-beheerderswoning-wooncomplex-anthonieplein/
2017-07-18T14:32:56+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2017/07/18142119/FullSizeRender.jpg
Architectuur