Naoorlogse monumenten: Oudenoord, de flat voor de alleenstaande werkende vrouw

Foto: gemeente Utrecht

Begin vorig jaar heeft de gemeente een selectie van gebouwen en complexen van naoorlogse bouwkunst aangewezen als gemeentemonument. Een van deze gebouwen is Oudenoord 501-621 van architect H.E. Huist-Alexander uit 1957.

De vrijgezellen of alleenstaanden vormen een aparte categorie in de naoorlogse samenleving die sterk georiƫnteerd is op het gezin. Voor hen wordt niet automatisch gebouwd en vaak nemen particulieren hier in het initiatief. Om niet aangewezen te zijn op een pension of inwonen bij de familie, ontwerpt architecte en initiatiefneemster H.E. Hulst-Alexander een speciale woonflat voor werkende vrouwen.

Elke woning bestaat uit een ruime woonkamer, een slaapkamer, keuken, badkamer en hal. Op de begane grond komen voorzieningen, zoals een wasserij, kapper en restaurant.

Bijzondere architectonische elementen zijn het fraaie trappenhuis, de bronzen puien van de etalages op de begane grond en allerlei detaillering in het gevelbeeld. In de volksmond heeft de flat jarenlang de bijnaam ‘hunkerbunker’.

Cookieinstellingen