Utrecht toiletvriendelijkste gemeente van provincie Utrecht

Foto: maagleverdarmstichting

Utrecht is de toiletvriendelijkste gemeente in de provincie Utrecht. Landelijk staat Utrecht op de tweede plaats na Veere (Zeeland). Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat vandaag vanwege Wereld Toilet Dag (19 november) bekend wordt gemaakt.

De Maag Lever Darm Stichting rangschikt elk jaar alle gemeenten in samenwerking met de HogeNood-app. Deze app maakt meer dan 8000 toiletten in Nederland vindbaar. Zes indicatoren bepalen de plek die elke gemeente krijgt in de ranglijst.
“Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Ivo Thonon, woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting. “Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn.
Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”
Thonon: “Utrecht steekt met kop en schouders uit boven Woerden en Amersfoort. Dat is niet zo raar, want landelijk staat Utrecht op een mooie tweede plek. Amersfoort is hard uit de top 20 van Nederland gedonderd. Van de 15e plek zakt de gemeente dit jaar
naar plek 44. Daarin tegen is Baarn met 28 plekken gestegen. Ook zijn Wijk bij Duurstede, De Bilt en Leusden meer dan 25 plekken gestegen. Toch halen zijn met een 4, 3, 4,0 en 3,9 nog lang geen voldoendes. De laatste vijf gemeenten uit de lijst doen het al jaren slecht. Daarbij is Nieuwegein ook nog eens twee plaatsen gezakt op de landelijke lijst.”
De zes indicatoren om de ranglijst te bepalen zijn:
1. Aantal inwoners per toilet (max. 300 punten)
2. Toegankelijkheid: urinoirs krijgen minder punten dan zittoiletten; (rolstoel)toegankelijke toiletten krijgen de meeste punten (max. 300 punten)
3. De spreiding over de gemeente (max. 150 punten)
4. Het aantal openbare toiletten ten opzichte van het aantal opengestelde (max. 100 punten)
5. Het beleid van de gemeente (max. 100 punten)
6. Zelf gegevens kunnen toevoegen aan de HogeNood-app (0 of 50 punten

Over de Toiletalliantie
De Toiletalliantie is een koepel van zo’n 30 maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare en opengestelde toiletten. De alliantie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Op het platform www.iederewctelt.nl kunnen gemeenten, horeca en winkeliers informatie vinden waarmee ze de situatie in hun eigen omgeving kunnen verbeteren. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar zijn.

Cookieinstellingen