Academiegebouw kleurt blauw om aandacht te vragen voor stijgende zeespiegel

Foto: Guusje Thelissen

Wil jij ook zien hoe de zeespiegel er in de toekomst kan bijliggen in Utrecht? Zullen jouw achterkleinkinderen daadwerkelijk natte voeten hebben? Op donderdag 12 maart 2020 zal op de muren van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, Domplein 29 vanaf 19:15 uur de lichtprojectie ‘Natte Voeten’ getoond worden.

Vanuit de studentenvereniging U.V.S.V./N.V.V.S.U. en Universiteit Utrecht is het idee ontstaan om inwoners en bezoekers van de stad Utrecht voor een avond bewust te maken van de mogelijke dreiging van zeespiegelstijging voor heel Nederland en specifiek de stad Utrecht. De verandering van het klimaat leidt tot opwarmend zeewater, smeltende gletsjer en ijskappen. Deze ontwikkelingen zorgen – nu nog langzaam – voor een stijgende zeespiegel, met mogelijk grote risico’s. ‘Natte Voeten’ is een lichtprojectie die verschillende scenario’s toont en zo aandacht wil vragen voor de mogelijke risico’s van zeespiegelstijging.
‘Zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering brengt verschillende risico’s met zich mee. Als we kijken naar de mogelijke risico’s voor Utrecht, kan het zo zijn dat het Domplein de vluchtheuvel van de toekomst kan worden. Veel van de problemen die ons te wachten staan die voortkomen uit klimaatverandering kunnen we nu nog voorkomen.’ zegt prof. Roderik van de Wal van de Universiteit Utrecht. Hoe beperk je deze risico’s? ‘Door emissies te beperken en de klimaatverandering te minimaliseren. Deze problemen kunnen we niet alleen als (natuur)wetenschappers oplossen, maar hier hebben we heel Nederland voor nodig.”
Ook de burgemeester, Jan van Zanen, juicht ‘Natte Voeten’ toe: “Gezond stedelijk leven voor iedereen, daar werken we aan in Utrecht. En daarmee ook aan het realiseren van de Sustainable Development Goals van de VN. Goed dat de Utrechtse studenten zich bewust zijn van de klimaatproblematiek. Studenten van nu zijn de beslissers van morgen. Ik nodig iedereen uit om ermee aan de slag te gaan.”
 

Cookieinstellingen