Digitale parkeervergunning voor mensen met een functiebeperking

Foto: pixabay

Inwoners en bezoekers met een gehandicaptenparkeerkaart hebben vanaf de zomer een parkeervergunning nodig. Daarmee kunnen zij gratis blijven parkeren in Utrechtse wijken waar betaald parkeren geldt. De gehandicaptenparkeerkaart hoeft dan niet meer achter de voorruit te liggen. Het college heeft de gemeenteraad hiertoe een voorstel voor wijziging van de parkeerbelastingverordening gestuurd.

Utrecht krijgt hiermee hetzelfde parkeersysteem als Amsterdam. Samen met andere gemeenten werkt Utrecht aan een landelijk systeem, zodat het makkelijker wordt voor mensen met een functiebeperking om overal te parkeren.
De scanauto van de gemeente ziet aan de hand van het kenteken dat een parkeervergunning voor gehandicapten aanwezig is. Vanaf deze datum is het niet meer voldoende om een gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit te leggen. Diefstal en misbruik van de kaart worden zo ook tegengegaan, omdat het niet meer mogelijk is om te parkeren met een gestolen gehandicaptenparkeerkaart. Dit scheelt kaarthouders gedoe bij verlies en voorkomt dat parkeerplaatsen onterecht gebruikt worden.
De gratis parkeervergunning voor mensen met een functiebeperking is niet geldig in parkeergarages en op plekken die zijn gereserveerd voor andere vergunninghouders. Mensen met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen ook gratis parkeren op één van de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in Utrecht waar het niet betaald parkeren is. Omdat deze plekken niet door de scanauto worden gecontroleerd, moeten zij hier wel hun gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit leggen.
De parkeervergunning is vanaf het voorjaar met DigiD aan te vragen via het online loket van de gemeente Utrecht. Om een vergunning te krijgen, moet iemand voldoen aan de voorwaarden en een geldige gehandicaptenparkeerkaart hebben. De Utrechtse kaarthouders worden binnenkort geïnformeerd. Meer informatie staat op de website www.utrecht.nl/parkeervergunninggehandicapten.
 

Cookieinstellingen