Utrecht wil met twee pilots integratie vluchtelingen verbeteren

Foto: CC0 Public Domain

De gemeente Utrecht wil haar integratiebeleid voor vluchtelingen verbeteren met twee pilots. De eerste richt zich op de realisatie van trajecten waarbij vluchtelingen taallessen krijgen en tegelijk ook werkervaring kunnen opdoen. De Nederlandse taal kan hierdoor direct worden toegepast in de praktijk en tegelijkertijd leert iemand de taal tijdens werk. De andere pilot moet de financiële zelfredzaamheid van kwetsbare nieuwkomers vergroten met budget-coaching.

De gemeente wil in het najaar van 2018 starten met de twee jaar durende pilot ‘Regie op inburgering’, waarbij het inburgeringsbudget van het rijk naar de gemeente gaat. De gemeente wil met een beperkt aantal taalscholen afspraken maken. Daarbij zijn vereisten dat de statushouder al in het AZC kan starten, er een klantgericht aanbod is op elk niveau, een combinatie mogelijk is met inzet van vrijwilligers/taalmaatjes en de combinatie van taal en werk een vanzelfsprekende mogelijkheid is. Victor Everhardt, ‘Uiteindelijk willen we toe naar een definitief stelsel waarin de inkoop van de inburgeringstrajecten bij de gemeente komt. Dan kunnen we de geïntegreerde trajecten zelf goed vormgeven en aanbieden aan alle statushouders.’
In Utrecht is er een groep vluchtelingen, veelal jongeren, die moeilijk vat krijgt op het Nederlandse stelsel van uitkeringen en toeslagen. De gemeente Utrecht gaat tijdelijk het beheer van hun budget overnemen. Ondertussen leren ze dan met budget-coaching hun financiën zelf te beheren. Om te kunnen starten met beide initiatieven is geld nodig en daarover gaat de gemeente met het ministerie in gesprek.
Tot slot wil de gemeente de succesvolle aanpak van plan Einstein uitbreiden naar beide locaties van het COA, dus zowel Einstein als Haydnlaan. Samenwerken, samen leren, samen leven van vluchtelingen en buurtbewoners draagt bij aan de integratie. Net als de activiteiten die vanaf dag één worden aangeboden, zoals de cursussen ICT-vaardigheden en ondernemerschap. Kees Diepeveen, ‘De resultaten zijn zichtbaar: inmiddels hebben ruim 150 vluchtelingen en 130 buurtbewoners gezamenlijk verschillende cursussen afgerond en is het eerste bedrijf opgestart. We zien ook dat vluchtelingen in plan Einstein zich actief inzetten voor de stad en vijf keer meer vrijwilligerswerk doen als op de andere locatie in Utrecht.’
De plannen van Utrecht sluiten aan bij de ambities van de regering die vindt dat de mensen die mogen blijven ook ‘snel mee moeten gaan doen’. Het kabinet wil dat de regie op de inburgering bij de gemeenten komt te liggen, om goed georganiseerde en effectieve inburgeringstrajecten te krijgen. De initiatieven van de gemeente Utrecht lopen daarop vooruit.

Cookieinstellingen