Onderzoek naar drijvende zonne-energie-eilanden Haarrijnseplas

Foto: Door Sonty567

De gemeente Utrecht onderzoekt de mogelijkheid om drijvende zonne-energie-eilanden aan te leggen op de Haarrijnseplas. Het onderzoek richt zich vooral op de haalbaarheid, financiƫle uitgangspunten van de business case en de wijze van exploitatie door een marktpartij.

Op 27 juni 2017 is door het college de actualisatie van het Stedenbouwkundig Plan woningbouw en strandzone Haarrijn vastgesteld. Naar verwachting zal in mei 2018 het concept bestemmingsplan ter inzage worden voorgelegd. Een belangrijk onderdeel in dit concept bestemmingsplan is de mogelijkheid tot realisatie van zonne-energie-eilanden tot maximaal 50.000 m2 op de Haarrijnseplas. Dit is circa 10 procent van de oppervlakte van de natuurplas.
In het toekomstig woongebied wordt geen gas of stadsverwarming aangeboden. Om woningen van warmte en of koelte te voorzien ligt de nadruk op individuele systemen op blokniveau. Dit betekent in de praktijk onder meer warmtepompen of warmte-koudeopslag. Hierdoor komt er een extra belasting op het elektriciteitsnet. Indien een marktpartij zich inschrijft voor de ontwikkeling van de zonne-energie-eilanden dan kunnen deze de gevraagde energie gaan leveren aan het woongebied.
De zonne-energie-eilanden hebben een opwekvermogen van circa 4 MWp, wat een bijdrage van ruim 10 procent betekent aan de gemeentelijke doelstelling om een vermogen van 37 MWp zonne-energie gerealiseerd te hebben in Utrecht in 2020.
Drijvende zonnepanelen zoals die op het zonne-energie-eiland wekken door natuurlijke koeling en lichtreflectie meer energie op dan zonnepanelen op daken. Het 4 MWp zonne-energie-eiland wekt jaarlijks circa 4 miljoen kWh schone zonnestroom op, wat overeenkomt met het jaarverbruik van ruim 1.300 huishoudens.
De gemeente wil de zonne-energie-eilanden combineren met een groene omzoming, vooral moerasbeplanting, die schuilplekken en broedgelegenheid en voedsel bieden voor vogels en voor vissen. De beplanting trekt ook insecten aan en daarmee vleermuizen die al boven het water foerageren.

Cookieinstellingen