Woningzoekende met functiebeperking krijgen voorrang

Foto: pixabay

Utrecht wil beter toegankelijke woningen met voorrang toewijzen aan mensen met een functiebeperking. Daarom wordt de functiebeperking die iemand heeft en de mate waarin een vrijkomende woning daarop aansluit het nieuwe uitgangspunt bij de toewijzing. Nu wordt voorrang voor deze woningen alleen op basis van leeftijd gedaan. Utrecht is de eerste gemeente in de regio die dit opneemt in haar lokale beleid.

Dit is de belangrijkste wijziging van de lokale uitwerking van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht, die door het college is vastgesteld. De wens om beter toegankelijke woningen met voorrang toe te wijzen aan mensen met een functiebeperking leidde vorig jaar al tot een aanpassing van de regionale huisvestingsverordening. Hierdoor konden woningen gelabeld worden op basis van toegankelijkheid van de woning. De Utrechtse woningcorporaties geven sindsdien de toegankelijkheid van woningen aan in hun advertenties. Hierbij maken zij onderscheid tussen nultreden-, rollator- en rolstoeltoegankelijke woningen.

Met deze nieuwe wijziging van het lokale beleid kan er voorrang gegeven worden op basis van de functiebeperking die iemand heeft. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat toegankelijke woningen terecht komen bij diegenen die de woning het meest nodig hebben.

Naast de lokale uitwerking van de verordening, wordt ook de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 zelf aangepast. In de woningmarktregio Utrecht geldt één verdeelsysteem voor sociale huurwoningen. De regels voor dit systeem staan in de huisvestingsverordening. Het college is recent akkoord gegaan met een aantal aanpassingen, die door de regiogemeenten onderling zijn overeengekomen. Deze komen vooral voort uit wijzigingen in de Huisvestings- en Woningwet. De aangepaste huisvestingsverordening ligt nu voor bij de gemeenteraad en wordt op 8 juni besproken in de commissie Stad en Ruimte.

Cookieinstellingen