Toegankelijkheidsprijs 2017 naar Panel Meetellen

Foto: gemeente Utrecht

Woensdag 31 mei ontving ‘Panel Meetellen in Utrecht’ de Toegankelijkheidsprijs 2017 van de gemeente Utrecht uit handen van wethouder Kees Diepeveen. Het is de derde keer dat de gemeente deze prijs uitreikt. Van de zes genomineerden won ‘Panel Meetellen in Utrecht’ de hoofdprijs van 3.000 euro. ‘DVSU Forza Friends’ won de tweede prijs van 2.000 euro en ‘Vrijdag Museumdag’ de derde prijs van 1.000 euro.

Alle organisaties in Utrecht die zich inzetten voor “een stad voor iedereen” konden meedingen naar de Toegankelijkheidsprijs 2017. Kees Diepeveen, wethouder Zorg en Welzijn, reikte de prijs uit: “Ik zie dat veel partijen in de stad er al aan werken dat hun activiteiten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, net als deze winnaars. Met de prijs delen we die mooie voorbeelden uit de praktijk, en hopen we dat dit ook anderen inspireert zich in te zetten voor een betere toegankelijkheid in onze stad.”

Panel Meetellen in Utrecht doet onderzoek voor en door mensen die normaalgesproken buiten beeld vallen bij onderzoek. Denk aan ex-verslaafden, daklozen, (ex-) psychiatrisch patiënten, en mensen met een licht verstandelijke beperking. Het panel zoekt via enquêtes uit wat deze mensen zelf aangeven wat ze nodig hebben en wat ze vinden van bepaald beleid. De uitkomsten geven de gemeente en andere instellingen in Utrecht een beter beeld van deze groep. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor verandering van beleid en het praktische hulpaanbod. Het onderzoek is bijzonder, omdat mensen uit de doelgroep zelf een actieve rol spelen. Het gaat bij Meetellen vooral om ‘mentale’ toegankelijkheid. Meetellen helpt organisaties bijvoorbeeld met het beter toegankelijk maken van hun websites door aan te geven wat onbegrijpelijk of lastig is voor deze inwoners. De jury was onder de indruk van de bijzondere wijze waarop Meetellen werkt aan toegankelijkheid en de manier waarop zij kwetsbare Utrechters een stem geven zodat ook zij meetellen en meedoen in onze stad.

De andere twee winnaars zijn Forza Friends (2e prijs) en Vrijdag Museumdag (3e prijs).

Forza Friends, een afdeling van voetbalvereniging DVSU, is een club met verschillende voetbalteams specifiek voor kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking.

Vrijdag Museumdag, een initiatief van AxionContinu, maakt het mogelijk dat ouderen die in Utrechtse woonzorgcentra wonen, een bezoek kunnen brengen aan een museum, óf dat het museum naar het woonzorgcentrum toekomt. Beide winnaars laten volgens de jury op hun eigen manier zien dat het mogelijk is om de wereld van inwoners met een beperking groter te maken en dat inwoners met en zonder beperking elkaar ontmoeten.

Het publiek kon stemmen op de genomineerden en een jury van deskundigen heeft de toegankelijkheid van de activiteiten van de organisaties op de locaties beoordeeld. Voor de jury waren uitgenodigd deelnemers van de Wilg (vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking), vrijwilligers van de samenwerkende Ouderenbonden Utrecht (Cosbo), en vrijwilligers van het Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht (Solgu). De stemmen van het publiek waren doorslaggevend voor de overwinning. In totaal hebben bijna 1500 mensen hun stem uitgebracht.

Utrecht wil een stad zijn die toegankelijk is voor iedereen. Sinds 2007 werkt Utrecht met de aanpak van Agenda 22 aan die toegankelijkheid. De gemeente werkt hierbij samen met belangenorganisaties. Sinds 2015 looft Utrecht de Toegankelijkheidsprijs uit. De instelling die zich het meest hard maakt voor toegankelijkheid, in de breedste zin van het woord, wint. Sinds 2014 is toegankelijkheid voor mensen met een beperking een voorwaarde voor subsidieverlening van de gemeente Utrecht.

Utrecht is de eerste grote Nederlandse gemeente met een jaarlijkse Toegankelijkheidsprijs. 

 

Cookieinstellingen