Utrecht een van de beste regio’s voor de jeugd in Europa

Foto: CC0 Public Domain

De provincie Utrecht scoort hoog in verschillende Europese ranglijsten, zoals die van de meest competitieve en de meest innovatieve regio’s. Op 14 februari kwam de score op de ranglijst van het jeugdwelzijn erbij.

Op deze dag zijn in het Comité van de Regio’s in Brussel de prijzen aan de meest jeugdvriendelijke regio’s van Europa uitgereikt. Utrecht behoort direct na Greater London Area en Noord-Holland tot de beste regio’s voor de jeugd in Europa.

De uitreiking vond plaats tegelijkertijd met de lancering van de speciale vergelijkingssite van het jeugdwelzijn in Europese regio’s, de YouthMetre.

The YouthMetre beoordeelt regio’s aan de hand van 55 criteria die te maken hebben met het jeugdwelzijn. Het gaat om socio-economische gegevens en onderzoeksresultaten met betrekking tot demografie, opleidingsniveau, werkgelegenheid, ondernemerschap, gezondheid, sociale inclusie, cultuurparticipatie, creativiteit, internationale oriëntatie en politieke en maatschappelijke betrokkenheid van jonge inwoners (tussen 18 en 30 jaar).

De site is ontwikkeld door de European Association of Geographers (EUROGEO) en de European Association for Local Democracy (ALDA) om het welzijn en de maatschappelijke betrokkenheid van de jongeren in Europa in kaart te brengen en te promoten. In de provincies zijn het voornamelijk de gemeenten die zich inzetten voor de uitvoering van het Jeugdbeleid.

Ook de provincie Utrecht draagt zelf een steentje bij aan politieke en maatschappelijke ontwikkeling van haar jonge inwoners. Bijvoorbeeld door het faciliteren van debatwedstrijden voor jongeren, zoals het Model European Parlement en Op Weg naar het Lagerhuis. Maar ook door basisschoolkinderen, met behulp van Kunst Centraal en Landgoed Erfgoed Utrecht, kennis te laten maken met kunst en erfgoed.

Cookieinstellingen