Een virtuele wandeling als dakloze door het centrum van Utrecht

Foto: Screenshot You Tube

UTRECHT – Het beeld dat er bestaat van het leven van een dakloze kan beter, dacht Richard van Rijn (32), hoofd distributie van het Straatnieuws Utrecht. Daarom bedacht hij een app; een audiotour die je kunt downloaden of op je computer kunt afluisteren.

Volgens Van Rijn zien nog veel te veel mensen dak- en thuislozen als paria’s. “Wij willen een beter beeld geven hoe daklozen leven”, zegt hij. De app werkt precies hetzelfde als een audiotour in een museum, maar dan leidt de tour je door het centrum van Utrecht naar dakloze ‘hotspots’, zodat je bijna letterlijk de stad ziet door de ogen van een dakloze. “Je hoort de verhalen van tien dak- en thuislozen zelf”, zegt Richard. “Wat ze hebben meegemaakt, de plekken waar ze slapen of eten of hoe ze aan hun geld moeten komen. Maar je hoort ook verhalen over hoe ze hun leven weer hebben opgepakt.”

Richard hoopt dat mensen door de app meer begrip krijgen voor de situatie van daklozen. “Al is er maar één iemand die ik op andere gedachten kan brengen, dan ben ik tevreden”, zegt hij. Zijn app is inmiddels 5.000 keer gedownload. Hij is tevreden, maar hoopt op meer. “Ik hoop op 500.000 mensen.”

Bron: NOS.nl

Cookieinstellingen