Voortbestaan Museum Oud Amelisweerd in gevaar

Foto: Wikimedia

UTRECHT – Vrijdag presenteerde het college van B en W in Utrecht de begroting 2016 tot en met 2019. Onderdeel hiervan vormt de nota over de verdeling van de cultuursubsidies. Opvallend is dat ondanks een positief advies van de cultuurcommissie Museum Oud Amelisweerd (MOA) geen geld krijgt. De teleurstelling bij MOA over het collegebesluit is zeer groot. 

Yvonne Ploum, foto Linkedin
Yvonne Ploum, foto Linkedin

Museum Oud Amelisweerd, gehuisvest in een oud landhuis in natuurgebied Amelisweerd op de grens van Utrecht en Bunnik, opende in 2014 de deuren. Het herbergt onder meer de collectie van het afgebrande Armandomuseum uit Amersfoort en een collectie zijden Chinees behang. Yvonne Ploum, directeur van MOA, is ontdaan over het collegebesluit: “We vinden dat verschrikkelijk. Als het college niet terugkomt op zijn besluit om ons de subsidie te weigeren, dan gaan we dicht. De nieuwe tentoonstelling is dan de laatste.”

Geen loon naar werken

Volgens Ploum gaat het goed met het MOA. “Het is hartstikke druk bij de tentoonstelling van de fotograaf Stephan Vanfleteren. We kunnen onze rekeningen betalen. We doen het met 3 fte’s. We werken heel erg hard, hebben vorig jaar allemaal uren ingeleverd en zijn nóg efficienter gaan werken. We lopen op ons tandvlees. Dat kun je niet eeuwig volhouden. Daarom hebben we de subsidie aangevraagd.” Volgens Ploum is het onmogelijk de 75.000 euro zelf op te hoesten. “We zijn heel erg beperkt door ons gebouw. Het is kwetsbaar en beperkt toegankelijk. De horeca is zelfstandig. Maar we hebben wel sponsoren aangetrokken, er is een MOA-kring opgericht. Onze begroting is een paar ton, dan is 75.000 euro veel.”

Wrang

De adviescommissie noemde MOA van grote toegevoegde waarde voor Utrecht. “Deze bijzondere buitenplaats moet voor de stad bewaard blijven. Het museum onderscheidt zich met de unieke combinatie van collecties op het gebied van beeldende kunst en cultureel erfgoed.” Dat maakt het besluit van het college voor Ploum onverteerbaar: “Ze draaien ons willens en wetens de nek om.” Wrang is ook dat MOA met hulp van de gemeente een Europese prijs in de wacht heeft gesleept. Dat wordt op 7 oktober samen met de wethouder gevierd. “Dat wordt een bijzonder feestje”, zegt Ploum. De wethouder mag dan aan haar uitleggen waarom hij de 75.000 euro voor MOA liever wil steken in New Dutch Connections, een organisatie die asielzoekers inspireert tot het maken van kunst.

Volgens cultuurwethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) is het collegebesluit gebaseerd op een eerder genomen besluit waarin bepaald werd dat aan MOA tien jaar lang geen cultuursubsidie zou worden verstrekt. Het college houdt daaraan vast. Niettemin zegt Diepeveen het jammer te vinden dat het MOA er niet in geslaagd is om het museum te laten draaien zonder subsidie van de gemeente Utrecht.

Reacties politieke partijen

De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de plannen. Sommige fracties hebben al aangegeven de cultuurplannen te willen wijzigen. D66, de grootste partij in Utrecht, noemt het zuur als het MOA sluit. Raadslid Aline Knip: “Erg jammer als ze het niet zouden redden. Ik ben benieuwd naar het plan B van het college, want sluiting heeft ook financiële gevolgen.” De gemeente is eigenaar van het gebouw en loopt dus huurinkomsten mis als MOA sluit. Oppositiepartij PvdA wil uitzoeken wat er vroeger precies is afgesproken over de subsidie.

Op 10 november is het slotdebat over de begroting.

Bron: rtvutrecht/ad.nl

Cookieinstellingen