College maakt verdeling cultuursubsidies bekend

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het college van de gemeente Utrecht volgt, op een enkele uitzondering na, het advies van de commissie Van Dockum inzake de verdeling van de cultuursubsidies. In totaal ontvangen in het collegevoorstel 55 instellingen een vierjarige subsidie en moeten 35 aanvragende instellingen het zonder stellen. Dit meldt de gemeente Utrecht.

54 instellingen krijgen een vierjarige subsidie. Met de meerjarige subsidie aan TivoliVredenburg, waarover eerder is gesproken, komt het totaal aantal instellingen op 55. Museum Oud Amelisweerd (MOA) krijgt in dit voorstel, geen meerjarige subsidie. De uitzondering van MOA sluit aan bij de eerder door het college en de raad vastgestelde lijn waarin MOA de eerste tien jaar na haar oprichting in 2012 geen cultuursubsidie ontvangt. Hierdoor ontvangt New Dutch Connections wel financiële steun. Zij zijn de eerstvolgende subsidiabel geachte instelling waarvoor in eerste instantie in het advies geen budget beschikbaar was. Daarnaast krijgt ’t Hoogt de subsidie voorwaardelijk omdat de huisvesting van het filmhuis vanaf 2018 nog onzeker is. Het college stelt tevens tweemaal 100.000 euro beschikbaar voor de programmering en borging van niet-westerse muziek in de stad.

In totaal zijn er 35 van de aanvragende instellingen die geen vierjarige subsidie kunnen krijgen. Zes daarvan (Metaalkathedraal, Nederlands Volksbuurtmuseum, Coöperatie, het residentieprogramma van Stichting Cultuurpromotie Utrecht, Schweigman& en Insomnio) worden wel subsidiabel bevonden door de adviescommissie maar vallen buiten het budgettaire kader. Het college wil deze instellingen de kans bieden om incidentele subsidie aan te vragen voor 2017. Dat geldt ook voor het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, waar de commissie vanwege het vertrek van de artistiek leider niet tot een afgewogen oordeel kon komen.

Hoe verder?

Tijdens het slotdebat van de gemeenteraad over de Programmabegroting 2017 zal de Nota subsidievoorstellen Cultuurnota 2017-2020 definitief worden vastgesteld door de gemeenteraad. In aanloop naar dit debat, vindt op 27 oktober 2016 van 20.00 tot 22.00 uur een Raadsinformatiebijeenkomst plaats. Over de locatie en invulling van deze bijeenkomst ontvangen alle aanvragers binnenkort aanvullende informatie. Op 1 november is de bespreking in de commissie Mens en Samenleving.

Bron: utrecht.nl

Cookieinstellingen