Woningcorporaties moeten zich focussen op sociale huurwoningen

Focus op sociale huurwoningen
Focus op sociale huurwoningen
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Sinds 1 januari 2016 is een gewijzigde Woningwet van kracht. Hierin is het werkveld van woningcorporaties verkleind. De wetgever vindt dat corporaties zich vooral moeten concentreren op hun kerntaak, namelijk het bouwen en beheren van sociale huurwoningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens.

De economische activiteiten waarvoor binnen de Europese Unie nog staatssteun is toegestaan worden Diensten van Algemeen Economische Belang (DAEB) genoemd. Activiteiten waarvoor staatssteun niet meer is toegestaan, worden niet-DAEB genoemd. De corporaties moeten vóór 15 december 2016 bij de Autoriteit Woningcorporaties duidelijk aangeven welke woningen onder DAEB vallen en welke woningen niet.

In de Woonvisie en de Prestatieafspraken met de corporaties zijn de betaalbaarheid en de beschikbaarheid van de sociale huurwoningvoorraad de belangrijkste prioriteiten. De gemeente wil dat de corporaties hun activiteiten primair richten op het behouden, vergroten en verbeteren van de sociale huurwoningen (DAEB) en dat er zo weinig mogelijk woningen naar niet-DAEB gaan. Alle niet-DAEB woningen zou de corporatie moeten verkopen om in sociale huurwoningen (DAEB) te investeren.

De corporaties Portaal, Bo-Ex en GroenWest hebben voor 1 juli hun scheidingsvoorstel aan de gemeente voorgelegd. De voorstellen van Bo-Ex en Omnia sluiten het best aan op de visie van de gemeente. Het voorstel van GroenWest voldoet grotendeels. Het voorstel van Portaal sluit onvoldoende aan op het gemeentelijk beleid. Het college vraagt de corporatie daarom om het voorstel aan te passen. De voorstellen van Mitros en SSH zijn later aangeboden en worden nog beoordeeld.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen