Zo’n 400 ZZP’ers verliezen hun werk bij Hogeschool Utrecht

Foto: Steven Lek, Wikimedia,

UTRECHT – De nieuwe wetgeving rond Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) heeft ervoor gezorgd dat van de 1.082 ZZP’ers, die werkten voor de Hogeschool Utrecht (HU), er zo’n vierhonderd (37 procent) geen opdrachten meer hoeven te verwachten voor het nieuwe collegejaar. Eerder deze maand werd dit bekend gemaakt door Trajectum, het onafhankelijke blad van de Hogeschool Utrecht.

Deze ontwikkeling houdt rechtstreeks verband met het vervallen van de VAR-regeling en de introductie van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die hiervoor in de plaats is gekomen. DBA is ingevoerd om verkapte dienstverbanden makkelijker aan te pakken. De Belastingdienst wil voorkomen dat er op grote schaal nog langer sprake is van ‘schijnzelfstandigheid’ bij bedrijven. Het gevolg hiervan is dat er bij de HU van de ruim duizend ZZP’ers die vorig collegejaar nog konden werken zo’n kleine vierhonderd geen opdrachten meer krijgen vanuit de hogeschool en dat 128 zelfstandigen een vaste aanstelling hebben gekregen.

Zorgelijk
De HU verwijst voor een reactie naar het artikel in Trajectum. Jan-Willem Ruessink laat hierin namens de HR-afdeling weten de ontwikkeling zorgelijk te vinden. Zo verdwijnt er veel kennis en ervaring uit de beroepspraktijk. “We willen als HU steeds meer een verbinding met de beroepspraktijk en dan is dit geen gelukkige gang van zaken. Door die nieuwe regels raken we goede mensen kwijt. Maar we moeten ons natuurlijk aan de wet houden.”

Bron: NU.nl/DUIC.nl

Cookieinstellingen