Advocatenkantoor zet discussie huishoudelijke hulp op scherp

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Zumpolle Advocaten roept duizenden Utrechters met huishoudelijke hulp op hun oude uren te claimen. Volgens het kantoor negeert de gemeente een recente uitspraak van de hoogste rechter door ‘slechts’ een onderzoek te doen naar de twee uren die Utrecht wil bieden. Dit meldt AD.nl.

Zumpolle Advocaten roept iedereen op zo snel mogelijk aan de gemeente te vragen de oude uren terug te geven. “De gemeente moet binnen twee weken op dit verzoek reageren. Doet zij dat niet, dan is de gemeente in gebreke en moet zij dwangsommen betalen. Er hebben zich al mensen bij ons gemeld”, aldus Petra Staal van Zumpolle Advocaten. Met de oproep zet het advocatenkantoor de discussie over de uren huishoudelijke hulp op scherp. De Centrale Raad van Beroep oordeelde onlangs dat de urennorm van 78 uur schoonmaak per jaar (1,5 uur) in Utrecht niet berust op ‘objectief en onafhankelijk’ onderzoek. En dat moet wel.

Overwinning?

De uitspraak leek aanvankelijk een grote overwinning voor de ‘slachtoffers’ die er sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel begin 2015 in veel gevallen vele uren op achteruit zijn gegaan. Zij rekenden er samen met belangengroepen en advocaten op dat zij allen hun oude uren zouden terugkrijgen. Maar dat bleek niet het geval. Wethouder Kees Diepeveen zegt met een betere onderbouwing te komen van de standaard uren die Utrecht wil ophogen van 1,5 naar 2 uur per week. Daarnaast biedt de gemeente maatwerk, zo’n 20 procent van het totaal. Het beleid van de gemeente is volgens Staal nu in strijd met de wet. Wethouder Diepeveen is vooralsnog alleen van plan om de mensen die een beroepszaak hebben lopen hun oude uren terug te geven. “Wij vinden dat ook de mensen die geen bezwaar hebben gemaakt recht hebben op hun oude uren”, zegt Staal. “Het betreft zo’n 6.000 huishoudens in Utrecht.” Op 9 juni spreekt de Tweede Kamer over het onderwerp.

Bron: Algemeen Dagblad

Cookieinstellingen