Hoe staat het met de opvanglocaties en azc’s in Utrecht?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Wie gaat waar en wanneer naar welke locatie? De gemeente heeft de opvanglocaties in Utrecht in kaart gebracht. Het gaat hierbij om de meest recente ontwikkelingen van de opvanglocaties Einsteindreef, Amerikalaan, Ravellaan 1, de uitbreiding van het azc Joseph Haydnlaan en het beoogd azc in voormalige Pieter Baancentrum in de Gansstraat.

De noodopvang aan de nabijgelegen Ravellaan (maximaal 250 mensen) opende half mei, terwijl de locatie aan de Amerikalaan in Kanaleneiland per 1 mei is gesloten. De uitbreiding van het azc aan de Joseph Haydnlaan wordt in juni in gebruik genomen. Hier komen 150 mensen. De verbouwing van het pand aan de Einsteindreef is volop in gang. De verwachting is dat de eerste asielzoekers in de loop van september naar Overvecht komen. Hier worden maximaal 400 gezinnen, vrouwen en mannen ondergebracht tot uiterlijk 30 november 2018. In het complex worden ook cursussen voor wijkbewoners en asielzoekers gegeven. Ook biedt de Einsteindreef (tijdelijke) woonruimte voor jongeren uit Overvecht.

Einsteindreef
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht dat het pand in de loop van september klaar is voor gebruik. Dit is later dan aanvankelijk gepland omdat de noodzakelijke interne aanpassingen in het pand meer tijd kosten. Bij deze noodopvang Einsteindreef wordt het principe van ‘Utrecht stad van eerste opvang’ gerealiseerd. Asielzoekers die in de Einsteindreef komen, gaan daarna in principe naar een azc in Utrecht. Als zij een verblijfsvergunning krijgen, betekent dit dat ze ook in Utrecht huisvesting krijgen; de stad waar ze dan inmiddels mee bekend zijn en sociale contacten hebben opgebouwd. De locatie Einsteindreef wordt een centrum met allerlei activiteiten voor asielzoekers en wijkbewoners. Naast de activiteiten op gebied van taal, sport en ontspanning, zijn er cursussen ondernemerschap en Engels voor wijkbewoners en mensen uit de opvang. Jongerenhuisvestingsorganisatie Socius gaat in een apart deel van het gebouw ongeveer 25 wooneenheden inrichten. Socius zoekt voor deze woonruimten jongeren uit de wijk, die zich willen inzetten voor de buurt en voor een plezierige woonomgeving met asielzoekers. In Overvecht is een klankbordgroep met omwonenden, politie, COA en gemeente ingesteld. Deze klankbordgroep heeft een concept beheerplan opgesteld. In dit beheerplan staan afspraken voor de leefbaarheid en (verkeers)veiligheid rondom de opvanglocatie. Hier worden de ervaringen van de Amerikalaan benut.

Amerikalaan
De noodopvang aan de Amerikalaan, waar tussen november 2015 en 1 mei 2016 maximaal 475 asielzoekers tegelijkertijd verbleven, is volgens betrokkenen positief verlopen. Uit de evaluatie bleek dat er veel contacten tussen bewoners en vluchtelingen waren. Bewoners hebben ook geholpen met het organiseren van activiteiten. Vanaf de opening werden op verzoek van de klankbordgroep extra toezichthouders ingezet. dat werd vanaf januari niet meer nodig geacht.

Ravellaan 1
De eerste groep asielzoekers is vanaf 17 mei gehuisvest op de Ravellaan. Hieronder zijn ook gezinnen met schoolgaande kinderen die in de Amerikalaan verbleven. De gemeente is met het COA overeengekomen dat deze mensen, als zij dit willen, naar Utrecht kunnen terugkeren. Het COA benaderde ca 80 personen. 60 mensen maakten gebruik van dit aanbod. Net als bij de opvang in Kanaleneiland is voor deze locatie een klankbordgroep met omwonenden ingesteld, die inmiddels enkele keren bijeen is geweest.

Uitbreiding azc Joseph Haydnlaan
Het pand voor de uitbreiding van het azc aan de Joseph Haydnlaan wordt op dit moment aangepast. Het COA verwacht de locatie begin juni in gebruik te nemen. De klankbordgroep in de wijk heeft inmiddels een beheerplan opgesteld. De gemeente heeft voor omwonenden driemaal een wijkschouw gehouden in het gebied Welgelegen, Ravellaan, Leidsche weg en rondom de uitbreiding op de Joseph Haydnlaan. Dit heeft een aantal verbetering tot gevolg. Zo wordt de bestaande speelplek naast de skatebaan op de Joseph Haydnlaan in juni uitgebreid. Ook komt er een kunstgrassportveldje achter het azc dat tevens toegankelijk is voor kinderen uit de buurt. In de tuin van het azc zelf wordt eveneens een speelplek gemaakt.

Beoogd azc in voormalig Pieter Baan Centrum Gansstraat
De gemeente heeft gesproken met enkele vertegenwoordigers van het buurtcomité en bezorgde bewoners van de Gansstraat over mogelijke opvang in het Pieter Baan Centrum. De gemeente heeft het complex aan de Gansstraat in januari 2016 aan het COA voorgesteld als mogelijke locatie voor een asielzoekerscentrum. De gemeente zal de buurt informeren zodra vervolgstappen aan de orde zijn.

Stadsgesprekken
Op 1 juni organiseert de gemeente samen met de raad en het college het Stadsgesprek Integratie Vluchtelingen. Vluchtelingen, bewoners, professionals en vertegenwoordigers van organisaties gaan met elkaar in gesprek. De uitkomsten van het stadsgesprek worden gebruikt om, samen met de stad, een agenda op te stellen voor de Utrechtse Aanpak Integratie Vluchtelingen. In september organiseert het college een stadsgesprek over mogelijke toekomstige keuzes voor locaties voor de opvang van asielzoekers, over randvoorwaarden en de wijze van besluitvorming. Vooruitlopend is er een digitale peiling via het Stadspanel. Zo’n 5500 respondenten krijgen een aantal vragen over locatiekeuzes voorgelegd. De uitkomsten van deze enquête worden meegenomen in de voorbereiding van het stadsgesprek.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen