Johan Cruyff, heer en meester

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Op dit moment valt het verlies van Johan Cruyff, Nederlands grootste voetbalicoon ooit, ons nog zwaar. Natuurlijk, hij was ernstig ziek. We wéten dat kanker een uiterst bizar en onvoorspelbaar verloop kan hebben. Maar we klampten ons vast aan het spaarzame nieuws dat over hem naar buiten kwam, positief en hoopvol vooralsnog. Het lot besliste anders: op 24 maart bereikte ons via media het droeve nieuws: Johan Cruyff is niet meer onder ons.

Zijn dood komt voor iedereen toch nog als een schok. De verslagenheid, met name onder de coryfeeën uit de voetbalwereld die Cruyff persoonlijk hebben gekend, is groot. Zij roemen zijn grootsheid als voetballer, voetbalcoach én mens, zijn onschatbare betekenis voor de voetbalsport, de eclatante successen behaald bij Ajax en Barcelona en met het Nederlandse elftal. Maar ook de fans en zij die weinig tot niets om voetbal geven zijn diep geraakt. Jong én oud, moet op zeker moment, ergens tussen 1965 en 2016, op enige manier zijn geraakt door zijn magische uitstraling.

Ook in Utrecht wordt de Verlosser op passende wijze herdacht. Eén van de mooiste: de muurschildering van de Utrechtse kunstenaar Rob Heerdink in de Adelaarstraat. En de meest curieuze herinnering voor Utrecht is dat Cruyff ooit rondliep met het plan om FC Utrecht op te kopen…

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen