Universiteit Utrecht opent 380e Diesviering in Domkerk

Foto: Universiteit Utrecht

UTRECHT – Op dinsdag 29 maart 2016 viert de Universiteit Utrecht met het thema Create, Connect & Celebrate haar 380e Dies Natalis in de Domkerk. Prof.dr. Beatrice de Graaf, hoogleraar History of International Relations & Global Governance, zal de diesrede A University in time of crisis uitspreken.

Tijdens haar diesrede gaat Beatrice de Graaf terug naar het jaar 1815. Een periode van Europese crisis en onrust, die de universiteit aangreep om te reflecteren op zichzelf en haar maatschappelijk doel én waarin bestuur, hoogleraren en studenten kans zagen de door de Fransen gedegradeerde universiteit te herstellen tot een autonome plek voor kennisoverdracht, voor stad, studenten en samenleving.

Veerkracht
Vooraf aan de diesrede geeft Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht, een welkomspeech, met hierin het beeld van een vuurkrachtige universiteit die – in een snel veranderende wereld – de schokken kan opvangen met een cultuur die op vertrouwen is gericht en een organisatie die recht doet aan professionele autonomie van medewerkers. Minder regels en minder controle, meer zelf verantwoordelijkheid nemen en focus op resultaten. En bovenal werkplezier en ruimte voor ontplooiing.

Erkenning voor verdiensten
Collegevoorzitter Marjan Oudeman reikt tijdens de Dies Natalis de Docentenprijs en de Docenttalentprijs 2015-2016 uit. Deze gaan naar Marleen Rijkeboer, universitair hoofddocent bij het departement Psychologie, en naar Haza Rahim, ook werkzaam bij het departement Psychologie als docent/tutor. Met de docentenprijzen toont de Universiteit Utrecht haar grote waardering voor goed onderwijs. Ook worden tijdens de ceremonie vier eredoctoraten uitgereikt, waarvan twee wetenschappelijke aan socioloog Robert J. Sampson en marien bioloog Sybil Seitzinger, en twee maatschappelijke eredoctoraten aan architect Francine Houben en muzikant Jordi Savall. Ook krijgt een alumnus voor het eerst de titel ‘de alumnus van het jaar’. Na afloop biedt het college van bestuur een feestelijke receptie aan in het Academiegebouw.

Livestream
De Diesviering is via een livestream te volgen of via #diesuu op Twitter. Toegangskaarten voor de Dies Natalis zijn niet meer beschikbaar.

Bron: Universiteit Utrecht/uu.nl

 

 

Cookieinstellingen