Abortuspil straks verkrijgbaar via huisarts

Vrouwendag
Vrouwendag
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Over circa anderhalf jaar kunnen huisartsen de ‘abortuspil’, in medische kringen ook bekend als Sunmedabon, voorschrijven. Dit meldt Medisch Contact.

Vorig jaar vond een landelijke discussie plaats over de abortuspil. In een interview met Medisch Contact stelde Rebecca Gomperts van Women on Waves dat de abortuspil thuishoort bij de huisarts of de verloskundige. Er zou geen medische reden zijn waarom alleen het ziekenhuis of de abortuskliniek dit middel zouden mogen voorschrijven. Nadat bekend werd dat het middel per 1 mei 2015 in de apotheek verkrijgbaar zou zijn, kondigde kondigde Women on Waves ook aan met een cursusaanbod te komen voor huisartsen die het middel gaan voorschrijven.

Minister Schippers sloot zich aan bij de mening van ChristenUnie en SGP dat het voorschrijven van de abortuspil zonder speciale abortusvergunning strafbaar is, maar zei ook te werken aan een wetswijziging. Hiervoor was het van belang dat de huisartsenberoepsgroep zelf met een goede richtlijn zou komen.

Veilig en effectief

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) te Utrecht ziet geen bezwaren tegen het voorschrijven van de medicamenteuze overtijdbehandeling door huisartsen. Het middel kan veilig en effectief worden ingezet in de eerste lijn, zo stelt het NHG in een nieuw verschenen standpunt. Wel vindt de wetenschappelijke vereniging dat vrouwen zelf moeten kunnen kiezen uit de overtijdbehandeling, tot 45 dagen amenorroeduur, het ziekenhuis, een erkende abortuskliniek of de huisarts, en dat zij goed moeten worden begeleid in dat keuzeproces. In het standpunt raadt het NHG huisartsen vooralsnog af de medicamenteuze overtijdbehandeling toe te passen in de huisartsenpraktijk, totdat de wet- en regelgeving en financiƫle randvoorwaarden zijn geregeld.

Wetswijziging

De minister is bezig met een wetswijziging die per juli 2017 moet worden aangenomen. De beoogde wetswijziging kan rekenen op steun van een Kamermeerderheid van onder meer VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, aldus de Volkskrant.

Bron: medischcontact.nl

 

Cookieinstellingen