Cartesiusdriehoek als woon- en werkgebied

Foto: You Tube

UTRECHT – De Cartesiusdriehoek, het voormalig rangeerterrein en werkplaats van de NS, wordt getransformeerd naar een gemengd woon- en werkgebied. Het planproces neemt ongeveer zeven maanden in beslag. Rond oktober 2016 ligt er een plan voor besluitvorming door de raad. Dit meldt de gemeente Utrecht.

Luchtfoto Cartesiusdriehoek
Luchtfoto Cartesiusdriehoek

De Cartesiusdriehoek ligt in de nabijheid van het centrum, tussen de Cartesiusweg en de sporen naar Amsterdam en Den Haag/Rotterdam.  Als vervolg op de recente visieontwikkeling op de Tweede Daalsedijk (Wisselspoor), willen de gemeente en NS Stations nu ook voor de Cartesiusdriehoek een gezamenlijk toekomstperspectief schetsen. Samen met belanghebbenden, belangstellenden en omwonenden wordt een koersdocument voor de Cartesiusdriehoek opgesteld. Hierbij worden ook adviesbureaus betrokken, waaronder Urban Exchange en BGSV.

Er liggen in dit gebied kansen op het terrein van goede fietsverbindingen gekoppeld aan het terugdringen van autogebruik. Er wordt ingezet op de aanleg van een langzaam-verkeerstunnel tussen de Cartesiusdriehoek en de Tweede Daalsedijk, gecombineerd met een nieuwe fietstunnel van de Tweede Daalsedijk naar de Eerste Daaldijk. Ook het intensiveren van het gebruik van de trein via het aangrenzende station Zuilen kan een bijdrage leveren aan een afname van het autogebruik.

Een andere kans ligt in het creëren van groene en aantrekkelijke openbare ruimtes in het gebied. Met als stip aan de horizon een klimaatneutrale stad in 2030, wil het college bij de ontwikkeling van de Cartesiusdriehoek aandacht voor duurzaam en energieneutraal bouwen: van een zo laag mogelijk energieprestatiewaarde (EPC), ‘nul op de meter’, groene daken tot duurzaam materiaalgebruik.

Bron: Gemeente Utrecht

 

Cookieinstellingen