Universiteit Utrecht tegen NS: geen lestijdenwijziging

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De NS zit met een groot probleem en is op zoek naar oplossingen om de spitsdrukte naar een aanvaardbaar niveau te brengen. Hiervoor heeft de NS diverse onderwijsinstellingen, waaronder de Universiteit Utrecht, benaderd met de vraag hierover mee te denken. 

Iedere ochtend gaan miljoenen mensen naar hun werk, opleiding of juist naar huis. Dat doen ze per fiets, bus, tram, trein of auto én allemaal in een kort tijdsbestek. In het programma Beter Benutten werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s over weg, water en spoor te verbeteren. Daarvoor zijn ook onderwijsinstellingen benaderd met de vraag te onderzoeken of er aanpassingen kunnen worden gemaakt in lesroosters om ervoor te zorgen dat er minder studenten tijdens spitsuren reizen. Het zou dan kunnen gaan om eerstejaars studenten die veelal nog thuis wonen en dus langere afstanden met de trein en bus afleggen.

Het antwoord van de Universiteit hierop luidt:

Onze focus ligt bij de kwaliteit van ons onderwijs. Universiteit Utrecht heeft de mogelijkheden onderzocht maar ziet geen ruimte in het wijzigen van lestijden voor studenten.

Onze lesroosters zijn al ruim zodat er ook in de avonduren en weekenden wordt geroosterd en zijn daarnaast effectief over de lesdagen verspreid zodat we optimaal gebruik maken van de onderwijsruimten.

Samen met de NS en andere vervoerders bekijken we de mogelijkheden voor het verleiden van studenten om buiten de spits te reizen, bijvoorbeeld in de vorm van spaaracties.

Het is dan aan de studenten zelf om te bepalen of ze wel of niet aan de actie willen meedoen.

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen