Aantal bijstandsgerechtigden Utrecht blijft onder prognose

Banen creëren...
Banen creëren...
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In het vierde kwartaal van 2015 steeg het aantal bijstandsuitkeringen van 9.628 naar 9.804 (1,8%). De gemeente bleef hiermee – ondanks de toename van de instroom van statushouders, asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning – onder de prognose van 9.900 uitkeringen voor 2015. Gemiddeld stromen er nu maandelijks 55 nieuw gehuisveste statushouders in de bijstand.

De gemeente streeft ernaar om het percentage bijstandsgerechtigden zo laag mogelijk te houden door het creëren van werkgelegenheid voor diverse groeperingen.

Vluchtelingen

Op 1 februari is het pilotproject pre-bachelor ICT voor hoogopgeleide statushouders gestart bij de Hogeschool Utrecht, met 23 gevluchte studenten. De gemeente gaat in gesprek met opleidingsinstellingen en andere relevante partners als UAF en VluchtelingenWerk in een poging meer maatwerkopleidingen of vooropleidingen voor statushouders van de grond te krijgen.

Mensen met arbeidshandicap

In 2015 zijn de werkzaamheden van de Utrechtse Werktafel gericht op het realiseren van extra banen voor mensen met een arbeidshandicap vol op stoom gekomen. Daaruit blijkt dat er 565 mensen uit deze doelgroep geplaatst zijn op een baan tot eind december 2015. Naast het aantal plaatsingen op een baan zijn er in dezelfde periode 118 banen voor SW (Sociale Werkvoorziening) gecreëerd.

Werkzoekenden met achterstand

Social return is het maken van afspraken, samen met werkgevers, met als doel een bijdrage te leveren aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente Utrecht past structureel vijf procent social return toe op alle aanbestedingen boven de 100.000 euro. Het afgelopen jaar zijn op deze manier 627 arbeidsplaatsen gecreëerd. Dit is een aanzienlijke groei ten opzichte van de introductie van dit re-integratie instrument in 2011. Toen werden er 81 plaatsingen gerealiseerd.

Jongeren

Op 26 november 2015 is de Social Impact Bond (SIB) Buzinezzclub Utrecht gelanceerd. De Buzinezzclub begeleidt jongeren van 18 tot 30 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een opleiding, baan of eigen onderneming. De jongeren werken via een actieplan op maat aan hun doelen en nemen deel aan workshops en trainingen. De looptijd van deze SIB is van 2016 tot 2022. In die periode nemen 380 tot 540 jongeren deel. De eerste groep start half februari 2016. Deze SIB is een samenwerking tussen de Buzinezzclub (sociaal ondernemer), ABN Amro, het Oranjefonds (investeerders) en de gemeente Utrecht.

Bron: Gemeente Utrecht

 

 

Cookieinstellingen