In restaurant ‘Syr’ komen oost en west samen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Gijs Werschkull heeft niet alleen een passie voor de horeca – hij is eigenaar van twee Gys-restaurants in Utrecht – maar ook een sociaal hart. Deze lente opent hij ‘Syr’, een restaurant waar Syrische vluchtelingen aan de slag kunnen.

De Utrechter kwam op het idee voor Syr toen vorige zomer de vluchtelingencrisis uitbrak. “Als je een beetje een hart hebt leef je ontzettend mee met deze mensen. Maar geld doneren vond ik een beetje te makkelijk, ook omdat de kans groot is dat er geld aan de strijkstok blijft hangen.”

“In restaurant Syr kunnen vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben aan de slag in de keuken en de bediening. “Niet alleen vluchtelingen met een Syrische achtergrond zijn welkom, maar omdat de meeste vluchtelingen daar vandaan komen richt ik me voornamelijk op deze doelgroep. Enige affiniteit met de Syrische keuken is natuurlijk wel belangrijk,” vertelt Werschkull aan Entree Magazine. Zijn toekomstige werknemers komen uit zijn informele netwerk; ook de gemeente Utrecht is benaderd. Verbinden wordt het thema in dit restaurant, waar Syrische gerechten met een Europese twist op de kaart komen. Het interieur wordt ook een verbinding tussen Oost en West.

Restaurant ‘Syr’ wordt deels uit eigen portemonnee, deels met crowdfunding gefinancierd.

Entreemagazine.nl

Cookieinstellingen