Naleven Drank- en Horecawet moet beter

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De naleving van de leeftijdsgrenzen bij de verkoop van alcohol blijkt (landelijk) voor ondernemers, jongeren en ouders nog niet vanzelfsprekend. Dit blijkt uit de handhavingsgegevens van de gemeente Utrecht over het afgelopen jaar. 

De Drank- en Horecawet (DHW) bepaalt dat er geen alcohol verkocht mag worden, zonder dat de verkoper vooraf, heeft vastgesteld dat de koper 18 jaar of ouder is. 41% van de 155 gecontroleerde bedrijven (34 supermarkten, 33 slijterijen, 4 sportverenigingen en 84 horecagelegenheden) hield zich aan de regels. De verschillen in naleving tussen de verschillende branches zijn groot.

Supermarkten en slijterijen doen het beter dan de horeca. Bij de gecontroleerde supermarkten en slijterijen werd in respectievelijk 35% en 36% van de bezoeken niet om een identiteitsbewijs gevraagd. Bij de horeca was dit 77%. In totaal heeft de gemeente 76 waarschuwingen uitgedeeld, 15 bestuurlijke boetes opgelegd en 64 complimenten uitgedeeld. Daarnaast is ook een aantal boetes uitgedeeld aan jongeren in het bezit van alcohol in de openbare ruimte. Bij de controles heeft de gemeente gebruik gemaakt van (meerderjarige) mysteryshoppers.

Verbeteren naleving
Op basis van de resultaten uit het onderzoek en de handhavingsacties gaat de gemeente in gesprek met vertegenwoordigers van de horeca, sportverenigingen, slijterijen en supermarkten om de naleving van de DHW verder te verbeteren. De gegevens worden ook gebruikt voor de evaluatie van de Drank- en Horecawet, die dit jaar uitgevoerd wordt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat in een reactie weten: “Wij gaan samen met de gemeente werken aan verbetering van de nalevingscijfers. Deze uitkomst betekent dat wij onze inzet zullen vergroten om de ondernemers en personeel te informeren over de verplichting van een ID-check. Samenwerken om de cultuuromslag te bewerkstelligen is dan ook een belangrijk speerpunt voor KHN Utrecht. KHN vindt bovendien dat streng moet worden opgetreden tegen minderjarige jongeren met alcohol in hun bezit.”

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen