Levensverlenging niet tot elke prijs

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHTHet onderzoek van artsenorganisatie KNMG en beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN bevestigt wat eerder in de literatuur werd verondersteld. Artsen en verpleegkundigen gaan voor zichzelf minder ver in hun poging het leven te verlengen dan ‘gewone’ patiënten. Dit meldt Medisch Contact.

Artsen en verpleegkundigen zeggen vaker kwaliteit van leven te prefereren, ook als dat ten koste gaat van levensverlenging. Van het publiek zegt 13 procent iedere levensverlengende behandeling te zullen aangrijpen als ze in een situatie van beperkte levensverwachting terecht zouden komen, terwijl dit bij artsen (2%) en verpleegkundigen (3%) veel lager ligt.

Met name reanimatie, dialyse en beademing springen eruit. Zo zegt 55 procent van het algemene publiek voor reanimatie te kiezen, terwijl maar 10 procent van de artsen en verpleegkundigen daarvoor zegt te kiezen. Hoe komt het dat gewone burgers zulke andere keuzes rond het levenseinde zeggen te maken? De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat zorgverleners vaker in aanraking komen met lijden en de dood. Ook lijkt het erop dat mensen die weinig in aanraking komen met de geneeskunde daar een ‘te positief beeld’ van hebben.

Het onderzoek is in november 2015 uitgevoerd onder 1780 artsen, 542 verpleegkundigen en een steekproef uit de Nederlandse bevolking (856 respondenten). De resultaten worden bekendgemaakt tijdens het congres ‘Niet alles wat kan, hoeft. Passende zorg in de laatste levensfase’ op vrijdag 19 februari.

Bron: Medisch Contact

Cookieinstellingen