Kade Bemuurde Weerd weer puik in orde

Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – In oktober 2013 stortte een deel van de kade in bij de Bemuurde Weerd Oostzijde. Nu, ruim twee jaar later, is de kade weer zorgvuldig opgebouwd en kan aanstaande vrijdag met wethouder Kees Geldof op de nieuwe steiger het glas worden geheven op deze heuglijke gebeurtenis. Dit meldt deStadUtrecht.nl

De instorting van de kade was het gevolg van een aaneenschakeling van factoren, zo bleek uit het onderzoeksrapport van het voorval. De grond was ‘compleet verweekt’ door de regenval van de voorafgaande zondag en het water in de gracht stond hoog en stroomde snel. Bovendien bleek dat de bodem van de gracht lager lag dan de constructie van de kademuur. Hierdoor kon de grond onder de ruim 100 jaar oude kademuur, die op zand was gefundeerd, wegspoelen waardoor de muur bezweek. Een boom werd daarbij meegenomen.

Preventief

Na het instorten van de kademuur heeft de gemeente Utrecht een aantal preventieve maatregelen genomen, waaronder het vellen van vier bomen en het aanleggen van een nooddamwand voor de ingestorte muur. Deze nooddamwand is verder doorgetrokken tot vlakbij de aanlegsteiger bij de Weerdsluis. De muur is – na een vertraging door een wisseling van aannnemer – weer helemaal opgebouwd. Verder is het straatwerk vernieuwd en er is een nieuwe steiger aangelegd. Ook staan er weer ‘bomen van formaat’.

Bron: deStadUtrecht.nl

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen