Rechter stelt Transvision in het gelijk

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In het kort geding dat de Bestuursregio Utrecht (BRU) heeft aangespannen tegen Transvision over het Regiotaxi-vervoer in Utrecht, heeft de rechter Transvision in het gelijk gesteld. Wel moeten beide partijen met elkaar op zoek naar een tijdelijke oplossing, totdat een nieuwe aanbestedingsprocedure is afgerond of een andere permanente oplossing is gevonden.

Transvision verzorgt in de gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht het Regiotaxi-vervoer sinds februari 2014. Het contract dat de vervoerder sloot met opdrachtgever BRU loopt nog tot augustus 2018. Het Utrechtse overheidsorgaan wilde Transvision houden aan het contract, terwijl Transvision had aangegeven te willen stoppen per 1 januari 2016. De vervoerder ontvangt maandelijks ongeveer vier ton voor het uitvoeren van het Regiotaxi-vervoer, wat naar eigen zeggen niet genoeg is om de kosten te dekken.

Conflict

Beide partijen raakten in de loop van dit jaar met elkaar in conflict. Bestuursregio Utrecht houdt eind dit jaar op te bestaan en wil het contract overdragen aan de Provincie Utrecht. Hiervoor moet Transvision toestemming geven, maar het bedrijf weigert dat. De vervoerder heeft immers een contract afgesloten met BRU, niet met de provincie. Tevens meldde de vervoerder in het eerste kwartaal van dit jaar aan BRU, dat het stopt met het vervoer op 1 januari 2016 als de contractvoorwaarden niet wijzigen of een nieuwe aanbestedingsprocedure wordt gestart. Overleg over de kwestie liep telkens op niets uit.

Stoppen

Vorige maand heeft Transvision kenbaar gemaakt aan personeel en reizigers dat het stopt met het Regiotaxi-vervoer in beide gemeenten per 1 januari 2016. BRU besloot daarop een kort geding aan te spannen om het vervoersbedrijf alsnog aan het contract te houden. Het overheidsorgaan dreigde met een dwangsom van 50.000 euro per dag.

In het kort geding stelde de rechter Transvision in het gelijk. De vervoerder is niet verplicht om het contract uit te dienen en is ook niet verplicht om akkoord te gaan met de overdracht van het contract naar de Provincie. Als een bestuursorgaan na liquidatie doorgaat met enkele taken, is dat toegestaan mits deze taken gericht zijn op de beƫindiging van het bestuursorgaan zelf. Daar is in de Transvision-zaak geen sprake van, oordeelt de rechter.

Rechterlijke uitspraak

“Transvision heeft na 1 januari 2015 haar dienstverlening ongewijzigd voorgezet en heeft BRU daarmee een periode van een jaar gegeven om de nodige voorzieningen te treffen.” Deze periode was volgens de rechter voldoende voor het doen van een nieuwe aanbestedingsprocedure of het treffen van andere maatregelen. Daarmee heeft de vervoerder gedaan wat mocht worden verwacht. Dat BRU het afgelopen jaar niet op zoek is gegaan naar een oplossing, komt voor haar eigen rekening en risico, luidt het vonnis.

Kwetsbare groep

Omdat een kwetsbare groep mensen gebruikmaakt van het Regiotaxi-vervoer vindt de rechter het toch van belang dat het vervoer beschikbaar blijft. Daarom moeten beide partijen met elkaar in overleg om een overeenkomst te sluiten voor een overbruggingsperiode, die begint op 1 januari 2016 en eindigt zodra er een permanente oplossing beschikbaar is. Lopende deze periode blijft de regiotaxi rijden, zo heeft de rechter besloten. De rechter doet daarbij de volgende uitspraak: “Gelet op de aard van de onderhavige vervoersovereenkomst, de publiekrechtelijke taak die hier voorligt (Wet maatschappelijke ondersteuning), en de aard en de omvang van het nadeel dat voor de kwetsbare groep die van dat vervoer gebruik maakt dreigt, mag van partijen, althans van Transvision en het publiekrechtelijke orgaan dat met ingang van 1 januari 2016 verantwoordelijk wordt voor het regiotaxi-vervoer, worden verwacht dat zij alsnog in overleg treden om tot redelijke voorwaarden voor een overbruggingsperiode vanaf 1 januari 2016 komen.” Omdat hiermee een afdoende garantie is afgegeven dat Regiotaxi Utrecht blijft rijden, ziet BRU af van verdere juridische stappen. Door provincie Utrecht – de nieuwe contractpartner voor Regiotaxi Utrecht – zullen de verdere onderhandelingen over de overbruggingsperiode per 1 januari 2016 gevoerd worden.

 

Cookieinstellingen