Hartstichting streeft naar 6-Minutenzone

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Twee miljoen Nederlanders kunnen reanimeren. Hiervan hebben 90.000 personen zich aangemeld in een oproepsysteem. In Utrecht staan slechts 152 geregistreerd in een oproepsysteem om op tijd een buurtbewoner te reanimeren bij een hartstilstand.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Het kan toch niet zo zijn dat mijn buurman een hartstilstand krijgt, maar ik zijn leven niet kan redden omdat ik niet op de hoogte wordt gebracht via de meldkamer.”

6-Minutenzone

De Hartstichting wil dat heel Nederland een 6-minutenzone wordt; wie binnen 6 minuten wordt gereanimeerd, heeft een groter kans op overleving. Daarvoor is slechts 1 procent van de bevolking nodig. Een 6-Minutenzone is een gebied dat zo is ingericht dat mensen binnen zes minuten de juiste hulp kunnen bieden bij een hartstilstand: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. Nederland startte als eerste land wereldwijd met het oproepen van burgerhulpverleners via een bericht op hun mobiele telefoon. Met 80.000 extra burgerhulpverleners worden 2.500 levens per jaar gered.

De plaats Nutter (Overijssel) is de plaats waar je de grootste kans hebt dat je op tijd wordt gereanimeerd door een buurtbewoner mocht je een hartstilstand krijgen. In veel gemeenten is die kans veel kleiner door een tekort aan burgerhulpverleners. In 230 plaatsen zijn zelfs helemaal geen burgerhulpverleners. De Hartstichting deed onderzoek naar de spreiding van burgerhulpverleners in Nederland en ontdekte dat de verdeling slecht is.

Bron:deStadUtrecht.nl

 

Cookieinstellingen