Legalisering cannabisteelt weer op agenda

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het huidige gedoogbeleid voor softdrugs is onhoudbaar en daarom moet er een cannabiswet komen met strikte regels voor de verkoop en productie van cannabis. Dat stelt een bestuurlijke werkgroep van de VNG met zeven burgemeesters en de Utrechtse wethouder Victor Everhardt.

190a982500“Het kabinet zal nu toch een keer moeten gaan bewegen.” Alweer vijfenhalf jaar geleden kwam Everhardt met zijn voorstel voor het legaal telen van wiet en januari vorig jaar deden 35 gemeenten een oproep voor regulering van de cannabisteelt. Het advies van de VNG-werkgroep ziet Everhardt als een volgende stap in de discussie over legalisering van de wietteelt. ‘Het is inmiddels uitgegroeid tot een brede beweging en het kabinet zal nu toch een keer moeten gaan bewegen.’

Experimenten

Everhardt pleit voor snelle actie omdat de cannabisproductie en -handel inmiddels in handen is van de georganiseerde misdaad en deze  ook steeds meer begint de infiltreren in de bovenwereld. Alhoewel de legalisering van cannabisteelt geen hoge prioriteit heeft bij het kabinet, hoopt Everhardt wel dat de minister experimenten zal toestaan zodat gemeenten verschillende vormen van regulering van de cannabisteelt kunnen uitproberen. “Utrecht kiest bijvoorbeeld voor de vorm van de Social Cannabisclub terwijl de gemeente Heerlen zelf wiet wil gaan telen. Het maakt ook uit of je als gemeente dicht bij de grens ligt of in het midden of westen van het land.” Mogelijk dat een volgend kabinet wel tot een cannabiswet komt? “Ja, als we nu ervaring opdoen met verschillende experimenten, dan weten we bij een volgend kabinet wat er wel en niet werkt en op basis van die kennis kan er een cannabiswet worden opgesteld’, aldus Everhardt.

Cookieinstellingen