Utrechtse leerlingen positief over hun gezondheid

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De gezondheid en leefstijl van leerlingen in het voortgezet onderwijs (vo) in Utrecht is over het algemeen goed. Dit blijkt uit gemeentelijk onderzoek. Er zijn ook aandachtspunten.  Zo scoren de meeste VMBO leerlingen minder gunstig op het gebied van leefstijl en gezondheid scoren dan HAVO en VWO leerlingen. Ook allochtone leerlingen scoren vaak minder goed op het gebied van leefstijl en gezondheid.

Positief is dat 85 procent van de leerlingen zijn of haar gezondheid als goed ervaart en dat 81% van hen minimaal 1 uur per dag lichamelijk actief is. Ook ontbijt 85 procent van de leerlingen dagelijks en hebben ze een goede relatie met hun ouders. Deze resultaten zijn afkomstig uit de contacten die de jeugdgezondheidszorg heeft met leerlingen uit de klassen 2 en 4 op het vo. Voor deze contacten vullen de leerlingen een landelijk gebruikte vragenlijst (E-MOVO) in, die de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van de leerlingen in kaart brengt. De antwoorden gebruikt de gemeente ook op school en stedelijk niveau. E-MOVO staat voor stedelijke uitkomsten Elektronische MOnitoring en VOorlichting.

Andere steden

De gezondheid en leefstijl van leerlingen in Utrecht is vergelijkbaar met die van leerlingen uit andere grote steden (G32). Ten opzichte van de leerlingen in de andere G4-steden zitten Utrechtse leerlingen beter in hun vel. Zij hebben ook een gezondere leefstijl. De gemeente doet samen met partners in de stad en in de wijken al veel om de gezondheid en leefstijl van de jeugd in Utrecht te bevorderen. Zoals de aanpak gericht op alcohol- en middelengebruik en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG).

Samenwerking

De stedelijke uitkomsten van de E-MOVO worden besproken met de scholen en andere partners. Samen kijken zij hoe welke thema’s kunnen worden opgepakt. Ook adviseert de gemeente scholen om met hun leerlingenraad en de medezeggenschapsraad in gesprek te gaan over de uitkomsten op schoolniveau, zodat leerlingen en ouders actief betrokken kunnen worden bij de gezondheidsthema’s en de aanpak daarvan. Zo werken we samen aan een gezonde toekomst van de inwoners van de stad.

De factsheet met de resultaten staat op de website Volksgezondheidsmonitor Utrecht.

Cookieinstellingen