Afbouw woonlastenfonds Utrecht

Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – Het Utrechtse Woonlastenfonds neemt vanaf woensdag 2 december 2015 geen nieuwe aanvragen meer in behandeling. Utrechters voor wie de woonlasten te hoog zijn, konden op dit fonds een beroep doen voor een toelage. Het college heeft dit donderdag 26 november besloten.

images-1Sinds september is er een forse toename van het beroep op het woonlastenfonds, als gevolg van de introductie van de nieuwe armoedeaanpak van de gemeente. Door de toename van het aantal aanvragen wordt een overschrijding van het budget verwacht. In de aanpak wordt het woonlastenfonds afgebouwd. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat niemand hierdoor in financiële problemen raakt. Op donderdag 10 december heeft de gemeenteraad de armoedenota opnieuw geagendeerd en besluit de raad over de vernieuwde armoedeaanpak, waaronder de afbouw van het woonlastenfonds en de wijze waarop dit gebeurt.

Goedkopere woningen
De gemeente wil het woonlastenfonds de komende jaren zorgvuldig afbouwen. Tegelijkertijd gaat ze, samen met woningbouwcorporaties, inzetten op goedkopere woningen voor Utrechters die nu huren boven de landelijke aftoppingsgrens. Hier wordt twee jaar de tijd voor genomen. Voor mensen die onder de aftoppingsgrens huren, wordt de toelage uit het fonds in vijf jaar stapsgewijs afgebouwd. Daarbij kan – indien dit noodzakelijk is – in individuele gevallen worden afgeweken. Omdat per 1 januari de passendheidstoets wordt ingevoerd voor woningen komen meer bestaande woningen vrij onder de landelijke aftoppingsgrens.

Cookieinstellingen