Ver van Daan gaat over manisch depressiviteit

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Vooroordelen zijn er genoeg over mensen met een psychiatrische ziekte. Er over praten is moeilijk. De bijzondere documentaire Ver van Daan (NCRV/Basaltfilms), die op  17 november 2015 te zien is in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht, probeert het onderwerp bespreekbaar te maken.

In Roderiks jeugd leidt de bipolaire stoornis van zijn vader Daan tot een echtscheiding van zijn ouders. Tijdens een manische fase maakt Daan alles kapot wat hij samen met zijn gezin heeft opgebouwd. Ontredderd en met een grote financiële schuld laat hij hen achter. Na een korte opname in een kliniek gaat hij zwerven en verdwijnt uit hun leven. Jaren later duikt hij weer op, maar het bewogen verleden wordt niet besproken. Roderik lijkt de enige te zijn die dit wil veranderen. Hij vraagt zich af waarom er niet gepraat kan worden en verlangt terug naar het warme gezin van voor de tijd dat zijn vader ziek werd. Is het Roderik gelukt de familie dichter bij elkaar te brengen door de ziekte van zijn vader bespreekbaar te maken?

Na de voorstelling gaat Roderik met het publiek in gesprek. Een vraag zou kunnen zijn: Hoe ga je om met psychische aandoeningen in de familie of nabije omgeving? Welke vooroordelen zijn er over mensen met een psychische aandoeningen? Op welke manier kun je het onderwerp bespreekbaar maken en wat brengt dat je dan?

Locatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegsingel 1, Utrecht  |  Inloop: 18.30 uur  |  Filmvoorstelling: 19.00 – 20.00 uur  | Napraten: 20.00 – 21.00 uur

Aanmelden via [email protected]. Je krijgt dan de gratis entreebewijzen en het programma toegestuurd (maximaal 4 per persoon).

 

 

Cookieinstellingen