Stichting wil einde ruimhartig kapbeleid Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In Utrecht worden elk jaar zo’n 4.000 bomen gekapt. Ook veel mooie grote gezonde bomen. Aanvragen voor een kapvergunning worden altijd verleend. Verreweg de meeste kapvergunningen worden door de gemeente aangevraagd. De Stichting Utrechtse Burgers maakt zich grote zorgen.

De organiserende Stichting Utrechtse Burgers heeft een onderzoek gedaan naar de praktijk van de verlening van kapvergunningen in Utrecht. Dat heeft geleid tot schokkende conclusies. In Utrecht worden ook grote gezonde bomen in grote hoeveelheden gekapt. Meestal om plaats te maken voor wegverharding of bouwwerkzaamheden. Soms gaat het om grote aantallen tegelijk. Eneco wil 150 bomen kappen langs de Cremerstraat. De golfclub in Haarzuilens wil 744 bomen kappen.

Geen weigering

De gemeente blijkt nooit een aanvraag voor kapvergunning te weigeren. De vraag is dus of er wel goed naar wordt gekeken. De gemiddelde leeftijd van bomen is de laatste jaren afgenomen van 32 naar 27 jaar. De gemiddelde boom wordt dus gekapt nog voordat die echt groot en volwassen is. Bomen zijn belangrijk voor vogels en andere dieren, voor schaduw, voor klimaat en omdat mensen van bomen houden.

De Stichting wil maandagavond bespreken wat burgers kunnen doen om het belang van bomen zwaarder te laten wegen. Voor meer info: http://www.stemmeninutrecht.nl/.

De bijeenkomst vindt plaats in De Speler, Thorbeckelaan 18 c. Deur open 19:30 u, aanvang 20:00 u. Iedereen is welkom.

Cookieinstellingen