Milieuzone Utrecht mikpunt van zware kritiek

Ruben Post:
Ruben Post: "... mensen rijden zo een fuik in"
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het draagvlak voor de milieuzone in het centrum van Utrecht kalft in rap tempo af nu uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau is gebleken dat met name automobilisten van buiten bekeuringen krijgen. Tot 26 augustus waren dat er 5.812, terwijl aan Utrechters 913 boetes zijn uitgedeeld.

CDA’er Sander van Waveren vindt de waarschuwingsborden voor vervuilende auto’s niet goed. “Ik vind dat de automobilist er wordt ingeluisd. Ik zou wel eens willen weten hoe dit stand houdt voor de rechter. Mensen van buiten de stad zijn niet bekend met de milieuzone. Dat is niet erg gastvrij. Ook niet voor de ondernemers in de binnenstad. Die hebben met de bouwput rond het centraal station al moeilijk genoeg. Ik vind het niet verkeerd om iets te proberen, maar de milieuzone heeft gefaald. En dus een goede reden om te stoppen.”

PvdA-woordvoerder Ruben Post ziet in de cijfers een bevestiging van wat deels bekend is. Er is veel onduidelijkheid, zegt hij. “Het gros van de mensen weet het niet. Dan is de werking van het effect van de milieuzone beperkt. Mensen van buiten willen naar de parkeergarage aan de Kruisstraat en rijden zo een fuik in. Net daarvoor begint de milieuzone. De communicatie is niet goed geweest. We kijken uit naar de evaluatie. Die is binnenkort.”

Jolande Uringa van de ChristenUnie denkt dat de gemeente Utrecht bezoekers beter moet informeren. Zij ziet de P+R-locaties leeg staan. “Die werken voor geen meter. Bezoekers moeten daar op gewezen worden. Als het kan al op de snelwegen. Daar kan best wat bij. Maar het is ook de taak van de gemeente om de voorlichting beter te verzorgen. Het gaat ons uiteindelijk om de luchtkwaliteit en niet om de boetes.”

Paul de Waal van de Bovag vindt het schrijnend dat Utrecht er niet in is geslaagd om de voorlichting fatsoenlijk te regelen. “Wij waren geen voorstander van een milieuzone, maar zorg dan in elk geval voor duidelijkheid. Nu rijden er toch nog ruim 6.500 smerige auto’s de stad in. Dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn.”

Wethouder Van Hooijdonk (GroenLinks, milieu) liet dit weekeinde weten nog niet te kunnen reageren op de jongste cijfers en de oplaaiende kritiek op de Utrechtse milieuzone.

Bron: AD.nl

Cookieinstellingen