Nederland lichtjaren vooruit in Europa

Nederland wereldwijd...
Nederland wereldwijd...
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT PROVINCIE – Nederland is een van de meest verlichte landen in de wereld. In Europa staat het zelfs op nummer één. Niet in spirituele zin, maar in termen van lichturen. En dat kan best wat minder, vinden velen. Voor 40.000 mensen voldoende reden om in de nacht van zaterdag op zondag deel te nemen aan de Nacht van de Wacht.

Nederland lichtjaren vooruit in Europa...
Nederland lichtjaren vooruit in Europa…

In de regio Utrecht kwamen honderden mensen af op de rondleidingen op Fort Vechten en de vaartocht op de Loenderveense Plas. Ook de kinderkijkavond op Sonnenborgh was een trekker. Cabaretier Vincent Bijlo, sinds 2008 ambassadeur van Nacht van de Wacht, was ook aanwezig op Fort Vechten. Met een vertelling van een klein halfuur maakt hij voor een kleine honderd man duidelijk dat licht aan kan, maar ook uit kan. Hij vindt de lichtpositie van Nederland wereldwijd nergens op slaan. “Het is net alsof je een huis verwarmt met de deuren en de ramen open en de warmte naar buiten stroomt. Soms is het licht goed voor de veiligheid, maar vaak ook overbodig. Die neonreclame bijvoorbeeld, is helemaal niet nodig.”

Silent disco
Elders op Fort Vechten troffen zo’n 300 bezoekers elkaar tijdens een silent disco bij kaarslicht. 55 mensen hadden zich ingeschreven voor het dineren bij kaarslicht met een masterclass sterrenkunde van Govert Schilling. In de Nacht van de Wacht vonden in Nederland 350 activiteiten plaats. “Je ziet dat Utrecht wat achterblijft met het aantal activiteiten”, aldus Mattheus Bleijenberg, één van de organisatoren. De provincie Zeeland staat met zo’n 10.000 nachtzoekers op de eerste plaats.

 

 

 

Cookieinstellingen